Gå til Dansk Radio forside
jQuery Back To Top Button by CodexWorld
Radio Mercur
Marbella, Spanien
(sendte på dansk for lyttere i lokalområdet)
Radio Mercur - Den danske radio på Mallorca starter først op fra Mallorca i marts 1969. Radiostationen var ejet af journalisten og forfatteren Erik Haaest (1935-2012), som åbner op for udsendelser med danske nyheder. Han lejer sendetid på Rádio Popular Mallorca og sender nyheder på dansk kl. 18.30 til kl. 19.00. Det danske program fra Radio Mercur lukker igen i 1970 hvorefter Den Skandinaviske Turistradio åbner.

Radioudsendelserne til udenlandsdanskerne bliver relanceret i 1982, nu fra fastlandet, da Erik Haaest er bosat ved Costa Del Sol ved Malaga. På en lokalradio i Marbella lejes sendetid og alle hverdage kl. 13.00 til kl. 13.15 kan der på 87,6 MHz, kan lyttes til Radio Mercur - Den danske radio i Spanien. Der var ikke mange danske nyheder, men mest radioreklamer.

Udsendelserne standsede i 1984.
Læs mere om Radio Mercur
Radio Bilbao
EAJ-28 (Kaldesignal)
Spanien (Baskerlandet)
Dansk radio fra og i Spanien
Herunder:
Radio Bilbao
Radio Costa Del Sol / Radio Marbella
Radio Mercur
Radio Popular
Radio Solkysten
Radio Solymar
Radio Solymar
Radio Solymar Weekly
Mermaid Radio
Mermaid Weekend
Radio Solkysten
Marbella, Mijas, Centro Idea
Spanien
(Sendte på dansk for lyttere i lokalområdet og internettet)

Radio Solymar startede med at lave udsendelser på dansk i 1987 på 101,6 MHz. Der blev sendt fra Onda Cero Internacional i Marbella, som tilhører en af Spaniens største kommercielle radiokæder, Onda Cero Radio. Her blev der dagligt afleveret et spolebånd med dagens danske program, der blev sendt om eftermiddagen. Senere blev sendefrekvensen skiftet til 107,7 MHz på Radio Mijas og senere på 104,9 MHz via den internationale radiostation Europa FM. Dækningsområdet med disse FM-sendere var bar kommunerne på Costa del Sol, en kyststrækning på ca. 200 km. og ca. 50 km. ind i landet.   Radioprogrammerne kunne høres fra Gibraltar til Almuñécar og i visse tilfælde endnu længere da der var fået opkald fra lyttere i Motríl (Granada provinsen) fra Montilla (Córboda provinsen) og i Vejer de la Frontera (Cádiz provinsen). FM-signalets styrke varierer efter områdets karakter. Der kan således være tale om visse skyggesider bag bjergene, der gjorde at det var svært at modtage signalet.
Der blev sendt på FM indtil marts 2011 hvor Radio Solymar sender sammen med Mermaid Radio. Fra 2008 til 2014 kunne FM-udsendelserne også høres som netradio Der blev sendt på dansk én time om eftermiddagen med lokale nyheder og informationer og nyt fra Danmark til turister og fastboende. Søsterprogrammet Mermaid Radio sendte en halv times daglig udsendelse med nyheder og underholdning til danskere - over hele verden. Radiostationen sendte ligeledes i weekenden, om eftermiddagen under navnet Mermaid Weekend. Dette program blev sendt dagligt med en opsamling på ugens indslag,
Redaktionen der leverede materialet til radiostationen, havde siden 1981 lavet en avis med danske nyheder og informationer. Det blev senere til en netavis og det blev også administreret tv-kort til danskere i Spanien der med parabol kunne se og høre DR fra Danmark der havde en service til Sydeuropa. I august 2013 skifter radiostationen fra at sende på hverdage til kun et ugentligt program om fredagen under navnet Radio Solymar Weekly. Der blev sendt for sidste gang i 2014.

Radio Solymar var andet og mere end bare en dansk radiostation. Der blev også sendt på tysk og svensk, og radiostationen Onda Cero betragtede derfor Radio Solymar som den, der varetager alle sendinger, der ikke foregår på spansk eller engelsk.
Radiostationen havde tre danske speakere, to svenske og tre tyske. En dansk medarbejder sad desuden på Solymars spanske nyhedsredaktion og hjalp med at formidle de spanske nyheder på skandinavisk.

Fra december 2002 til 31. januar 2013 var Radio Solymar også agent for danskere i Spanien, der ønskede at se Danmarks Radios tv-kanaler. Under navnet DR Sydeuropa, blev der solgt abonnement til tv-kort, der gav adgang til satellitmodtagelse.
Radio Solkysten
Fuengirola, Spanien
(sendte på dansk for lyttere i lokalområdet)
Radio Solkysten sendte på 96,6 MHz. Her kunne der fra kl. 19.05 til 20.00, lyttes til danske nyheder, information om og fra Costa del Sol og hilsner til herboende danskere.

Radiostationen der lå i en lille sidegade i forstaden Los Boliches, nord for Fuengirola, var drevet af et svensk journalistægtepar - Maria Stålnache og Bo Hägström. Radiostationen var så populær blandt udenlandsdanskere og feriegæster fra Danmark, at Tjæreborg Rejser bad deres hoteller om, at stille ind på den i højtalerne i lobbyen, når der blev sendt danske nyheder om aftenen. 

Men der var også kamp om reklamekronerne i æteren. Konkurrenten Radio Mercur som journalisten Erik Haaest stod bag, sendte fra Malaga by, lidt sydligere for Radio Solkysten, og han ville gerne ind på radioreklamemarkedet. Men det ophørte i 1984, da Radio Mercur måtte lukke.

Radio Solkysten blev senere til Radio Solymar og skiftede frekvens til 105 MHz.
Den 25-årige journalist og studievært Pia Bruun, laver et interview udenfor Radio Solkystens bygning i 1984. (Foto: JP)
Pia Bruun ved mixeren Radio Solymars studie i Marbella. Hun var en kendt stemme i radioen på Solkysten, efter hun mere end i 30 år, havde oplæst danske nyheder i æteren. (Foto: Thomas Kvist Christiansen)
"Radio Solymar Weekly" ugens opsamlingsprogram med Torben Wilkenschildt, Esben Drachmann, Pia Bruun og Kathrine Hesner,
17. maj 2014. (08:29)
Fra april 1950 og frem til 1962, var et meget populært program, herunder dansk, det internationale program fra EAJ-28 Radio Bilbao i Nordspanien. Programmerne havde indslag på spansk, engelsk, fransk, tysk, dansk og esperanto (Esperanto er et kunstsprog, som har til formål at gøre mennesker med forskellige modersmål i stand til at kommunikere lettere med hinanden; citat Wikipedia). Programmerne indeholdt også en "brevkasse" der gav en tæt kontakt med lytterne, musik fra forskellige musikgrupper og forskellige nyheder fra Spanien. Til de danske lyttere blev der bl.a. sendt musikprogrammet "Música Danesa" og senere programmmet "Aquí Bilbao", et internationalt program der blev sendt på mange sprog. Sendetiden for de danske programmer var hver søndag nat fra kl. 00.07 til kl. 01.00. Der blev sendt på mellembølge frekv 1133 kHz, der havde en udstrålet effekt på 2,5 kW.
En af de musikalske grupper der kunne høres fra Radio Bilbao . "Los Optimistas" blev oprindeligt etableret af selve radiostationen. Denne gruppe havde senere en karriere med optræden i restauranter i andre lande. I Danmark spillede de i både "Kystens Perle" i Helsingør og "Tarantella" i Aarhus.

Den internationale speaker var den senere danske kongelige konsul i Bilbao, Per Erik Lindegaard Gredsted-Larsen (1920-1999); i radio som Per Lindegaard og i spanien kaldte alle ham Pio. Han talte alle sprog undtagen esperanto, som en anden medarbejder måtte oplæse i udsendelserne. Per Lindegaard forsøgte at holde en tæt kontakt med sine lyttere, og i nogle perioder modtog redaktionen en større mængde breve, lytter-rapporter m.m. I andre perioder døde korrespondancen ud, da Per Lindegaard havde travlt med alle sine faglige gerninger. Per Lindegaard voksede op i Spanien og havde boet det meste af sit liv der. Men i et par år gik han på Sorø Akademi i Danmark, hvorfra han dimitterede i 1939. Han var teknisk direktør for ovnen-byggefirmaet Hornos Hermansen i Bilbao. Derudover havde han interesser i flere andre virksomheder. I 1958 grundlagde han den første jazzklub i Bilbao. Han arbejdede før han blev konsul i 1960 med - Danmarks kommericielle repræsentation for bitateral handel med Spanien. Med disse hovederhverv var oplæsning af dansk i radioudsendelserne bare en hobby. Senere gav Frederik IX ham Dannebrogsordenen i hans kategori af ridder, idet han i 1976 blev forfremmet til rang af 1. klasse af Dronning Margaret II.
Per Lindegaard var også spansk gift med dame ved navn Carmen, og fik samme fire børn.

Poul Ginnerup, der er stiftende medlem af DSWCI, tog til Bilbao i en kort periode og arbejdede sammen med Per Lindegaard der. I et brev fra 1959 fortæller Poul Ginnerup, at stationen har en meget præcis registrering af alle rapporter fra lytterne!.

Et særligt problem med aflytning af de danske udsendelser var støjgener fra Radio Zagreb i Jugoslavien. Radio Zagreb afsluttede deres transmissioner kl. 00.07, præcis når "Aqui Bilbao" skulle starte. Problemet var imidlertid, at Radio Zagreb ikke afsluttede deres udsendelser til tiden, og sendte til tider 10 til 30 minutter mere. Det var helt umuligt at modtage et brugbart signal før Radio Zagreb gik "off air".

Pludselig stoppede programmerne på dansk i 1962. Baggrunden var at adskillige stationer i 1950'erne og 1960'erne sendte på ikke tildelte frekvenser. Årsagen var stort set politiske. Spanien deltog ikke i frekvensplanlægningskonferencerne efter krigen.
Den pludselige lukning blevet også forklaret med at - et det var et yderligere krav fra Radio España al Exterior, fordi de eller regeringen ikke ønskede, at andre stationer skulle udsende programmer på fremmedsprog. Radio España al Exterior kan have handlet efter ordre fra Franco-regeringen, som ikke ønskede, at Baskerlandet skulle have deres egne internationale og ukontrollerede programmer! Hvad den faktuelle baggrund var, og hvad der virkelig skete, vil ingen sandsynligvis aldrig få at vide!

I 1979 blev en genoplivning af "Aqui Bilbao" prøvet af, og der var kun indslag på dansk, når der var omtale af breve fra lyttere, fortalte Per Lindegaard, som var ansvarlig for "Det internationale program" til bladet DX-Fokus i 1982. Sendetiden var søndag nat fra kl. 02.30 til kl. 03.00 hvoraf kun fem minutter var på dansk. Der blev sendt på 990 kHz fra en ny og kraftigere sender på 20 kW. Mellembølgesignalet var meget dårligt at opfange i Danmark og der blev nævnt en // samsending med en kraftigere sender fra Radio San Sebastian på 1260 kHz. Fra 1982 blev sendetiden ændret til fredag nat fra kl. 02 til kl. 03 på 990 kHz, men samme år blev udsendelserne nedlagt.

(Uddrag fra artikel af Stig Hartvig Nielsen og Bjarke Vestesen, DX-Fokus, 1/2023)
Avisartikel, 17. februar 1959.
(tryk for stor)
Regi og afviklingsrum, 1959.
QSL-kort til Erik Køie i Odense, august 1959.
(tryk for stor)
Radio Solymar skrev i 2013 om deres sendeflade:
"Vi er en kommerciel nyheds- og informationsradio, der er reklamefinansieret. Vores målgruppe er herboende skandinaver og langtidsturister, dvs. personer med et vist tilknytningsforhold til Costa del Sol. Vi lægger stor vægt på lokal information i form af lokale nyheder fra dagspressen, meddelelser, hilsner, kommuneinformation, interview, rådgivning og vejledning inden for en lang række relevante områder. Formålet med radioens programindhold er at formidle nyttig information og derved styrke skandinavernes mulighed for integration i det spanske samfund".
Hovedstudiet. QSL-kort fra 1960 underskrevet af studieværten Poul Ginnerup. (Fra Erik Køie)
QSL-kort til Erik Køie, december 1960.
Navnet Pio der er skrevet i de øverste linier er =  Per Lindegaard.
Har du noget fra de danske programmer i Spanien!
Send gerne en mail til Dansk Radio.
Radio Costa Del Sol / Radio Marbella
Marbella, Spanien
(sendte på dansk for lyttere i lokalområdet)
Sendte nyheder på dansk og svensk i 1982. Der blev sendt på 87,6 MHz // 1503 kHz, mandage, onsdage og om fredagen fra kl. 18.30 til 19.00. Studieværterne var svenske. Der var også radioreklamer og hver uge have den danske kirke i udlandet en længere annonce. Disse programmer blev produceret af Dansk-Spansk Interesseforening i Aarhus.
Radio Popular
Marbella, Spanien
(sendte på dansk for lyttere i lokalområdet)
Nyheder på dansk hver tirsdag og fredag aften på 89,4 MHz // 1224 kHz. Den danske Kirke i Udlandet besøgstjeneste producerede udsendelserne der også indeholdt nyheder.
Per Lindegaard i 1997. Alle kaldte ham bare i Spanien for - Pio. (Foto: Rekalde)