Gå til Dansk Radio forside
Dansk radio på Mallorca
jQuery Back To Top Button by CodexWorld
Den Skandinaviske Turistradio
Cala Mayor, Palma de Mallorca
(sendte på dansk for lyttere i lokalområdet)
Den Skandinaviske Turistradio sendte den første udsendelse på dansk til turister og fastboende den 6. august 1970.

Der blev sendt seks hverdagsaftener om ugen; mandag til lørdag på dansk fra kl. 18.30 til kl. 19.00 og om søndagen kl. 9.30 til kl. 10.00. Der blev sendt over den spanske radiostation Rádio Popular De Mallorca på 97,5 MHz, en radiostation der havde haft sin eksistens siden 1959 og sendte fra radiohuset på Calle Islandiai bydelen San Augustin i Palma de Mallorca. I 1978 blev der sendt hver aften fra kl. 18.45 til 19.30, senere blev sendetiden ændret til kl. 19.00 til kl. 20.00. Indledningen var altid - "Stil nu ind på de danske Stationer, der er rytme i æterens klang..." - De er nu på bølgelængde med Den danske Turistradio på Mallorca - Deres venlige station i Middelhavet".
.
Programmerne i 1970'erne startede altid med lyden fra Rådhusklokkerne fra Københavns Rådhus.
Flere programmer blev optaget på det Franske Kloster og Kunstnerkroen. Radiostationen sendte nyt fra de Baleariske øer, hilsener, fødselsdagshilsner, vejrudsigt, sport, nyheder og dansk-top hit. Alt dette var garneret med annoncer fra butikkerne i sendeområdet. De fyldte en tredjedel af sendetiden og var eneste indtægtskilde. Ti sekunders radioreklame dagligt, kostede 1.000 kr.om måneden. En trediedel af sendetiden var med disse annoncer. Annoncerne fungerede også som en slags vejviser for turisterne på Mallorca. F.eks. var der ikke mange blomsterbutikker på øen, og så var det rart at vide hvor der var en, endda med dansk betjening.

De tre studieværter var Inge Pagh og hendes mand journalisten og lederen Bendt Jacobsen, de var dem der havde haft initiativ til de danske radioprogrammer. Peter Juul Madsen var også tilknyttet redaktionen.
Bendt Jakobsen; der i Danmark havde været autoforhandler, filmfotograf og kro-far, stod nu for at lave nyhedsindslag til de danske lyttere. "En god ven" telefonerede hver dag de vigtigste nyheder ned til ham fra Danmark og "Breaking News" blev overleveret så hurtigt som muligt over telefonen. De internationale nyheder blev hentet ved aflytning af kortbølgeradio fra engelske og tyske radiostationer. De danske nyheder modtog Bendt Jacobsen over radioen, som var stillet ind på Danmarks Kortbølgeradio, hvor der blev sendt "Radioavisen". Hver onsdag var der en speciel "TIPS-service". For hver fredag afleveres tipskuponerne i Spanien, og der var mange danskere der tipser når de er i Spanien. Når der var Folketingsvalg og landskamp i Danmark, fik radiostationen hjælp fra B.T. der sendte over telefonen med resultaterne. I disse udsendelser var sendetiden forøget.

Bendt Jakobsen udtalte i 1977 - at der var 6.000 daglige fastboende og turister, der lyttede med fra Mallorca og de omkringliggende Baleariske øer, og flere på Costa Brava på fastlandet med en god antenne, lyttede også med. Det blev antaget at der gennem året var op med 300.000 lyttere, som via den danske radiosender kunne få de friske nyheder og dansk musik.
Bendt Jacobsen var kendt på øen blandt de fastboende som kaldte ham - "vores holdepunkt til fædrelandet".

Radioprogrammet blev udfaset i august 1996 og bliver overtaget af et program målrettet til de tyske turister (Das Inselradio).
Bendt Jacobsen og Dorte Kastberg "i marken" i 1978. Til venstre mødes de med komiker, skuespiller og bugtaleren Kai Løvring (1931-2002) som udover at skulle optræde på øen, speakede enkelte af radioreklamerne der blev spillet i de danske udsendelser.
> Til højre er Olaf Juul Hansen, som var leder af Odense Pigegarde. Han var på Mallorca med 85 piger der skulle optræde.
(Fotos: Bent Tilsted/Femina)
Besøg på Den Skandinaviske Turistradio på Mallorca. Programleder Bendt Jacobsen fortæller om radiostationen, til et indslag i Danmarks Kortbølgeradio. Hvad bliver der sendt i de danske udsendelser og lydklip med uddrag af programmer og danske radioreklamer. 27. september 1979. (17:09)
Har du noget fra de danske programmer fra Mallorca!
Send gerne en mail til Dansk Radio.
Bendt Jacobsen er både ejer, producer, speaker, annoncekonsulent, kontormand og journalist. Her er Dorte Kastberg på besøg fra Ugebladet Femina på redaktionen, 1978. (Fotos: Bent Tilsted/Femina)
Bendt Jacobsen på stranden, interviewer danske badeturister i 1978. (Foto: Dansk Famileblad)
Radio Mercur - Den danske radio på Mallorca var ejet af journalisten og forfatteren Erik Haaest (1935-2012), som åbner op for udsendelser med danske nyheder på Mallorca i marts 1969. Han lejer sendetid på Rádio Popular Mallorca og sender nyheder på dansk kl. 18.30 til kl. 19.00. Det danske program fra Radio Mercur lukker igen i 1970, hvorefter Den Skandinaviske Turistradio åbner.
Herunder:
Den Skandinaviske Turistradio
Radio Mercur
Radio Mercur
Palma de Mallorca
(sendte på dansk for lyttere i lokalområdet)