Dansk radio fra Sverige

Sveriges Radio
Radio Sweden
Gå til Dansk Radio forside
Ekstraudsendelse af dansk presse, oplæst af Niels Grunnet. De tyske tropper i Danmark, trækkes tilbage i mange byer.
Sendt den 1. maj 1945. (06:38)
Sveriges Radio fra Stockholm sendte nyhedsudsendelser på dansk beregnet til lyttere i Danmark. Der blev sendt på alle bølgelængder fra senderne i Sverige.

Pressens Radioavisens chef, Niels Grunnet og resten af journalisterne var i 1944 hurtigt ude af Radiohuset i København, inden det gik op for den tyske radiokommissær Lohmann. Og de blev væk. En stor del af dem kom til at opholde sig i Sverige frem til befrielsen, og sendte nyheder derfra via Sveriges Radio. Det var souschefen på Pressens Radioavis; journalist Johannes G. Sørensen der tog initiativet til udsendelsen fra Stockholm og overbeviste den frie svenske radio om behovet for sådanne programmer. Johannes G. Sørensen fortsatte til London. Det var herfra han 4.maj 1945 kunne læse nyhedstelegrammet om, at tyskerne kapitulerede. (Se også afsnittet om BBC). Ny leder i Sverige blev forfatteren Bent Demer. Radioavisens tidligere chef Niels Grunnet blev i Sverige og indgik sammen med Bent Demer, i radiogruppen inden for den Danske Brigades Pressesektion. Gruppen skulle, i tilfælde af, at det var kommet til egentlige kamphandlinger i Danmark, have produceret fem daglige danske Radioaviser i døgnet via de svenske sendere.

Første nyhedsoplæsning blev sendt den 9. oktober 1944 kl. 22.30. Fra den 14. november 1944 blev sendetiden ændret til kl. 16.50 til 17.00 og den 10. december blev sendetiden igen ændret, denne gang til kl. 22.15 til 22.25.
Fra den 5. marts 1945 begyndte den svenske radio at sende på dansk fem gange ugentligt og fra den 16. marts kom de danske udsendelse fra Sverige dagligt kl. 18.50 til 19.00 og de allersidste dage inden befrielsen, fra den 1. til den 4. maj sendtes tillige på dansk kl. 12.50 til 13.00. Tiderne blev ændret flere gange i løbet af denne ret korte periode, sandsynligvis for at undgå de tyske "jammere" (støjsendere). Udsendelserne var oplæst i Stockholm, men de sidste dage inden befrielsen, fra den 20. april til den 5. maj, blev der sendt fra Malmö.

jQuery Back To Top Button by CodexWorld
ID, Radio Sverige - Stockholm. (02:30)
Den danske udsendelse. Klip fra den 22. februar 1945. (05:27)
Den sidste nyhedsudsendelse på dansk, oplæst af Niels Grunnet. Chefen for den danske brigade i Sverige generalmajor K. Knutzon taler til de danske lyttere.  Den 5. maj 1945. (02:55)
Har du noget fra det danske program fra Sverige!
Send gerne en mail til Dansk Radio.