Dansk radio på Cypern

Gå til Dansk Radio forside
Radio Dancon - De Danske Styrkers Sender var en radioudsendelse der var direkte beregnet til de danske soldater, der var udstationeret for FN (Forende Nationer). Den danske base var placeret over flere områder ved byen Xeros. Den danske feltpræst på basen stod for at sende et radioprogram der blev sendt hver lørdag aften indeholdende Guds ord, nyt fra Danmark, forskellige danske musiknumre fra grammofonplader og så det mest populære indslag - hilsenerne fra familierne i Danmark. Der blev lånt sendetid hos den officielle FM-sender på øen Cyprus Broadcasting Corparation, der sender på både FM og AM. Internationale udsendelser blev sendt på 603 kHz fra Nicosia og 94,8 MHz fra Olympos.

Henrik Map der var udsendt på Cypern på Charlie-kompagniet fortæller; "Når udsendelsen blev sendt, var man samlet i messerne i kompagnierne. Fik man en hilsen over radioen, kostede det en omgang i baren. Da der også var nyheder fra Danmark, var radioudsendelsen også aflyttet af danske fastboende og danske turister på øen". Han fortæller også at der blev produceret et kassettebånd med musik og hilser; "Charlie-båndene, som jeg var med til at lave et par gange, var indspillet på kassettebånd og blev fordelt til messerne og blev kørt/fløjet ud til OP`erne som er overvågningsposter der blev bemandet af fire mand 24/7. De var mindre stuerene end feltpræstens radio! uden dog at blive vulgære. Det var mere historier og fortællinger om folk, der havde kvajet sig og også her var straffen en omgang hvis man blev nævnt. Det kunne godt blive en dyr aften hvis man rigtig havde dummet sig og blev nævnt flere gange".

Keld Bearens som også har været udstationeret beretter: "ja præsten sendte noget musik og lidt tale om gud og sådan, - men alle lyttede til America Forces Radio der spillede fed musik 24/7".

Der var både udstationeret MP-er (militærpoliti) og soldater fra Danmark ved DANCON. Deres opgave var at yde støtte til alle FN-soldater på Cypern. Støtten blev ydet 24 timer i døgnet, hvad enten soldaterne var i tjeneste eller havde fri. Danmark havde i perioden fra 1964 til sidste hold forlod øen i 1994, i alt 23.000 danskere udstationeret på grund af konflikten mellem de to befolkningsgrupper på Cypern, hvor der i 1964 udbrød borgerkrig mellem græske og tyrkiske cyprioter. I 1974 førte en tyrkisk invasion til deling af øen.
jQuery Back To Top Button by CodexWorld
Radio Dancon
De Danske Styrkers Sender
Cypern
(sendte på dansk for lyttere i lokalområdet)
(Foto: Jørgen Aaen/FB)
Charlie-båndende blev produceret i dette lille studie med æggebakke-vægge for at lave god lyd.
(Foto: Jan Villy Hemmingsen/FB)
Bent Christensen var feltpræst på Cypern fra 1976 til 1977. Her øverst ved Dancons hovedkontor og nederst ved Limnitis Camp hvor Charlie-kompagnet havde base.
(Fotos: Bent Christensen)
Uddrag af Charlie-bånd, fra september 1982. (05:55)
Har du noget fra det danske program på Cypern!
Send gerne en mail til Dansk Radio.