Aarhus
Har du noget fra radiostationerne i Aarhus!
Send gerne en mail til Dansk Radio.
Gå til Dansk Radio forside
jQuery Back To Top Button by CodexWorld
Herunder:
Byens Radio
Easy FM
Jazz Radioen i Århus
Pop FM Århus
Radio 2 Århus
Radio 100 Århus
Radio City Århus
Radio DSL - Den Storårhusianske Lokalradio
Radio DÅB - Det Åbne Båndværksted
Radio Freja
Radio ILM - Indre Missions Radio / Kristen LokalRadio i Århus
Radio JTI - Jysk Teknologisk Institut
Radio Krishna
Radio Pluto
Radio VoxPop
Radio Øst FM
Rosenvangskolens Lokalradio
The Voice Århus
Universitetsradioen
Ungt FM Århus
Århus Broadcasting
Århus Børneradio
Århus Kanalen
Århus Kristne Radio
Århus Lokalradio
Aarhus Studenterradio


Nederst på siden: Sendetilladelser/radiostationer der også har sendt fra Aarhus siden 1983




Tillykke med din nye radio - Easy FM på 105,1 MHz, 1999. (00:27)
Easy FM, TV-reklame. (00:34)



Easy FM sendte med sendetilladelse i Hørning Kommune, men kunne høres i hele Aarhus på 105,1 MHz. Men det var ikke helt "efter bogen", hvor radiostationen havde opsat deres sendeantenne. Easy FM måtte kun sende fra Hørning Kommune, men havde sendeudstyr fra en position i Aarhus Kommune, 1999.
(TV2 Østjylland) (2:29)
Hjemmesiden, 2003.
Easy FMs afvilklings PC.
Allan Jensen ved Easy FM's radiobil. Han var formand for foreningen Easy FM, og en af drivkræfterne bag radioprojektet.
Radio 100 FM, der har hollandske ejere, ville sende i flere byer, og i en privat have i Jelshøj ved Holme Bjerge ved Skåde, som er det højeste sted i kommunen (kote 120), syd for Aarhus, indgik Radio 100 Århus, en aftale med ejeren, om opsætning af sender og sendedipoler. Det var for at en god dækning, ind over Aarhus. Det faldt dog ikke i god jord hos fredningsmyndighederne, som udstedte et forbud mod opsætning af antennen, 2003.
(Fotos: Allan Jensen)
Byens Radio
Arbejdernes Lokalradio
Sendestart: 10. juni 1983.
Lukket: Første konkurs truede i foråret 1986, men Byens Radio blev drevet videre i et nyt regi sammen med lokal-tvstationen Kanal A-TV.
Gik konkurs den 1. juni 1989. Byens Radio kunne ikke længere garantere løn til de to fuldtidsansatte, og 12 ansatte i jobtilbud måtte også forlade radiostationen.
-
Sendte i de første år på 100,9 - 101,5 - 102 MHz, under "De Samvirkende Lokalradioer i Århus". Senere på 93,1 MHz // m.fl.
-
Slogan - "Radioen, der går i dybden" - Byens Radio ikke alene taler om, men slås hver dag for de små i samfundet! Radioen havde fra starten en journalistisk ambition om, at lave dybdeborende programmer og idegrundlaget var bygget på en fri og åben radio med særlig målretning mod de mediesvage grupper i Aarhus-området. Byens Radio ville også afhjælpe den krise, det repræsentative demokrati, efter radioens opfattelse, var kommet i, rent mediemæssigt.
-
Drevet af fagbevægelsen i Aarhus som en kooperativ radio. Stiftet af seks organisationer; Arbejdernes Fællesorganisation, Det kooperative Fællesråd, Socialdemokratiet, Arbejdernes Radioklub, Arbejdernes Oplysningsforbund og Århus Lejerforening. De havde hver indskudt en anpart på 15.000 kr. i det nye projekt.
-
Det første studie var indrettet i lokale 204 på toppen af Århus Kongreshus i Amaliegade 21-23 og fra den 7.oktober 1984, i større lokaler med to store radiostudier i kongreshusets kælder. Den store festsal blev også benyttet, med publikum ved optagelser. (Kongreshuset er i dag renoveret til lejligheder).
-
Byens Radio begyndte i det små med en ugentlig sendetid på ti timer. Tre dagsredaktioner sendte i alt seks timer om ugen, mandag, onsdag og fredag kl. 10.00 til 11.00 og igen fra kl. 17.00 til kl. 20.00 med genudsendelser, tirsdag, torsdag og lørdag morgen. Politisk tonede radioen frem som den eneste ud af de seks med rent flag. Det var arbejdernes lokalradio med det formål at åbne op for fagforeninger, andre organisationer og mediesvage grupper, som ikke selv havde midler til at få adgang til dagspressen eller Danmarks Radio.
Fra 1985 blev de ugentlige radioproduktioner forøget til 15 timer om ugen, som blev lavet af 30 frivillige og langtidsledige, hvis løn er en del af det kommunale tilskud. Der blev lavet radioprogrammer om politik, kunst og kultur samt quiz, lytterhilsner og ønskemusik. Af programtitler var bl.a. "Jazz", "Trafikredaktionen" som Østjydsk Kørerlærerforening var en del af, "RytmeRocketten", "Kulturdamperen", "Indvandrerredaktionen" og "Forbunds Nyt" samt "Metal Nyt" var nogle af de programmer som aarhusianerne kunne stille ind på.  Der var studieværter som; Richard Ragnvald, Peter Kent og Ole Christensen der var tilknyttet programmer i sendefladen.
Ved lukningen i 1989, blev der sendt i 45 timer om ugen, produceret af; 2 fastansatte, 12 ansatte i jobtilbud og 35 frivillige.
-
En særlig betydning for den aarhusianske fagbevægelse fik Byens Radio og "Konfliktredaktionen" på Radio Århus, i forbindelse med påskekonflikten i 1985, hvor de to radiostationer samarbejdede om at sende konfliktradio. De to stationers oplysninger om strejker, demonstrationer og møder faldt det borgerlige Danmark så meget for brystet, at der blev truet med øjeblikkelig inddragelse af sendetilladelserne. Seks radioværter - tre fra hver station, blev tiltalt for - at have "etableret standsning af de offentlige samfærdselsmidler". Det var et slet skjult forsøg på at censurere ytringsfriheden ved hjælp af straffeloven. Byens Radio var med til at gå i dybden og beviste med konfliktradioen, at ytringsfriheden tilsyneladende kun gælder som pæne paragraffer i en skreven Grundlov.
-
I marts 1989 fik Byens Radio inddraget sin sendetilladelse af Lokalradio og TV-nævnet i Aarhus, i 14 dage, pga. ulovlig reklamevirksomhed.
-
Byens Radio havde ca. 70.000 daglige lyttere.
Sendetilladelser/radiostationer der også har sendt fra Aarhus siden 1983:

Avisradioen (1. juli 1990 -) (Århus Stiftstidende)
Det var endnu en sendetilladelse som blev søgt for at skaffe så mange timer så muligt til "Kanal 1 - Nærradioerne i Århus" (som bestod af Århus Nærradio, Radio 8 og Avisradioen).
Timerne blev brugt til at kigge på avisens nyheder (for at have en formålsparagraf).

Borgernes Lokalradio (1. juli 1987 -)
Sendetilladelsen blev søgt af Jack Fridthjof efter Radio Århus lukkede. Planen var at Christian Edslev og Poul Schmidt skulle stå for sendetilladelsen og sende fra Århus Nærradios studie. Jack Fridthjof og Christian Edslev var lokalradiobranchens svar på Mick Jagger og Keith Richards. Det ene øjeblik var de perlevenner, andre gange rygende uvenner. Så Borgernes Lokalradio flyttede over til Christian Edslevs egne lokaler, hvor han kørte DanJoy firmaet, som lavede joysticks. Ved næste ansøgningsrunde af sendetilladelser, kom den ind på kanal 3, hvor den fik en del timer og flyttede ind i Frederiks Allé 110.

City FM (Juni 1988 -) (Hed tidligere Radio Dandy og før det: Århus Street Radio)
Den Varme Radio (16. december 1996 -)

Energiradioen
Sendte på kanal 3 og var også en af de tilladelser som blev søgt for at Christian Edslev og andre kunne sende i mange timer (som modspil til Århus Nærradio). Den sendte fra Frederiks Allé 110, men da Klaus Grand røg ud af Frederiks Allé 110, så prøvede han at kuppe tilladelsen ved at sende fra Jazzbutikken (Jørn Okbo's lokaler). Det endte selvfølgelig i ding/dong krig og sendetilladelsen blev inddraget af nævnet.

Flemming FM

FM106
Sendte fra en bondegård i Kolt sammen med Christian Edslev og ABC Aarhus (Aarhus Broadcasting Corporation)

FOFs Nærradio
Gellerup Radio
Happy Station
Indvandrerradioen (sendt på Radio Århus)
Kanal F
Kommune Kanalen
Kulturkanalen
Lokalradio R-T&V (Århus Kanalen)

Morgen FM
Har aldrig haft sendetilladelse i Aarhus, men i Stornævnet i Aarhus. De sendte på 95,0 MHz indtil man fik 107,6 MHz til de ukommercielle radiostationer.

Multikulturel Radio
Nærradioerne i Århus (1990 -) (Sendesamarbejde mellem Århus Nærradio, Radio DSL, Radio Fokus, Avisradioen og Radio 8)
Ny Mercur (Århus Kanalen)
Radio 1 Århus - Jazzens Venner
Radio 2 + 4 (1989 - 31. marts 1992) (Århus Lokalradio)
Radio 4

Radio 8

Radio 8
Sendetilladelse som blev drevet af Århus Nærradio/Århus Stiftstidende. Det var fagbevægelsens radio.

Radio Aktiv (4. august 1998 -)
En af Christian Edslevs sendetilladelser på kanal 2 efter Radio 2+4 lukkede. Nævnet blev træt af klagerne fra Gramex over, at der ikke blev betalt regninger. Så finten var at skifte med forskellige sendetilladelser som; Den Varme Radio/Happy Station/Aarhus Energi Radio/Aarhus Familie Radio.

Radio Andeby (Juni 1988 -)
Det var en tilladelse Jack Fridthjof søgte (igen for at få nok timer). Radio Andeby blev dog til sin egen radiostation, som en børne/ungdomsradio med Ronnie Fridthjof (Jack Fridthjofs søn), Finn Brose og Eno Krog.

Radio Bazar
Radio Choice
Radio Dandy
Radio Femina
Radio Fri
Radio Folk i Århus

Radio Fokus (3. oktober 1988 -)
Det var de konservatives radiostation og den sendte fra Frederiks Allé 110. Mikael Geday havde sendetilladelsen. Efter et stykke tid flyttede Radio Fokus væk fra Frederiks Allé 110 til Sejrø Gade, og her var det Jakob Hyldahl som kørte radiostationen efterfølgende. På et tidspunkt sendte den under navnet Radio Aarhus. I den forbindelse sendte Allan Krautwald, Peter Lindegaard Christensen og Peter Biker med. Jakob Hyldahl drømte om at slå Radio Fokus, Radio DSL og Århus Lokalradio sammen til én radiostation, og lave et alternativ til Århus Stiftstidendes - Stiften. Det lykkedes aldrig selvom han forsøgte med flere forsøg. Radio Fokus kørte indtil den nye Radio Colombo/Århus Nærradio i Frederiksgade.

Radio go!FM (6. oktober 2008 -)
Radio Krishna

Radio Luna (december 1987 -)
Allan Krautwald (tidligere Radio Århus) havde denne sendetilladelse. Han sendte nogle af udsendelserne i starten hos Århus Nærradio, men Flemming Fuglerede havde lavet en båndoptager, som var koblet til ding/dongen. Udsendelserne blev båndet på Radio Viborg.

Radio Rama
Radio Rita (- 31. marts 1992)
Radio Sludrehjørnet
Radio Trøjborg
Radio Viby (4. januar 1989 -)
Radio Zenith (Århus Kanalen)
Radio Å.G.I.L. (Århus Kanalen)
Radio Århus (10. juni 1983 - 3. maj 1987 og under en ny sendetilladelse fra Radio Freja fra den 3. oktober 1988)
Skolernes Lokalradio

Sport i 1'eren
Startet af Bent Naugaard (blev kaldt Kenneth Baggård på Radio Andeby) og var planlagt til at sende fra Frederiks Allé 110, men han flyttede i alt hemmelig og trak et par studieværter med. De flyttede ned i Eckerbergsgade i Bowlinghallen. Der var flere som var trætte af Christian Edslev, så de flyttede med. Flere forlod Sport i 1'eren og nogle vendte tilbage da Christian Edslev endte på kanal 2. Sport i 1'eren sendte sport og især trav som gav radiostationen en god indtægt. Richard Ragnvald kom til og lavede nogle timer med dansktop og støtteforenings programmer. Da Sport i 1'eren havde så dårlig økonomi i slutningen af 1990'erne, solgte Bent Naugaard radiostationen til Århus Stiftstidende og radiostationen lukkede.

Underground FM (4. august 1998 -)
Ung i 1'eren (- 31. marts 1992)
Ungdomskanalen
Ungdomsprofilen
Ungdomsradio
URS - Uddannelsesinstitutionernes Radio Samarbejde
Weekendredaktionen
Århus City Radio (- 31. marts 1992)
Århus Energi Radio
Århus Familie Radio (Århus Lokalradio)
Århus FM
Århus Lokalradio (Juni 1988 -)
Århus Nærradio (10. juni 1983 -)
Århus Nyt
Århus Street Radio

Århus Weekend Radio (1. august 1988 -)
Sendte fra Århus Nærradios studier. Hed tidligere Weekendredaktionen og før det: Radio Sludrehjørnet.










The Voice Århus, TV-reklame, 2002. (0:21)
The Voice Aarhus
Sendestart: 1. februar 1999. (Sendetilladelsen var tidligere brugt til Århus Nærradio/Radio Colombo og Sport i 1'eren).
-
Sendte på kanal 1: 93,1 - 93,7 - 94,6 - 106,5 MHz.
-
Havde studier og redaktion i Frichsparken på Søren Frichsvej i Åbyhøj.
-
Allerede året efter åbningen havde The Voice Aarhus fordoblet antallet af daglige lyttere fra 42.000 til 84.000. Konkurrencen med DR P3 blev noteret som en succes, hvis man ser nærmere på de lyttertal. I sidste halvår af 1998 førte DR P3 klart i kampen om de unge lyttere i Aarhus Kommune. DR P3 blev hver uge hørt af 87% af de unge mellem 18 og 29 år, mens kun 55% lyttede til de kommercielle lokalradioer fra Aarhus. Tre kommercielle lokalradioer i Aarhus (Århus Nærradio, Radio Colombo og Sport i 1'eren) stoppede den 1. februar 1999, midnat og indgik derefter i fællesskab, en samarbejdsaftale med Nordisk Radio Reklame, der ejer varemærket The Voice og sender nu på kanal 1 under denne fælles identifikation. Lokalradioerne i Aarhus ejer sendetilladelserne og sælger blot sendetiden til The Voice Aarhus, som har nu lov til at bruge The Voice navnet og den strømlinede programprofil, som allerede kendes fra København og Odense. Efter Voice-konceptet blev indført i første halvår af 1999, lyttede 71,5% af de unge DR P3, mens The Voice Aarhus overhalede med 72,7% lyttere.
-
The Voice Aarhus sender nyheder pakket ind i musik og en ensartet programflade og bliver én succes blandt unge lyttere i Aarhus. Hver time fra kl. 06.30 til 16.30 sender The Voice Aarhus lokale nyheder i æteren, som nyhedschef Cathrine Reinert Christensen redigerer og som stationen prioriterer højt. Hun fortalte til den lokal avis - "Vi laver nyheder om alt, som berører unge i vores målgruppe fra 18 til 35 år. Vi prioriterer ikke nyheder, som; hvordan går det med budgetforhandlinger i byrådet. Derimod er det en god historie for os, når byrådet bevilger penge til en mobil skøjtebane eller ét storstadion". 
Hver hele time fra kl. 07.00 til 17.00 sendes landsnyheder, som kollegerne i København producerer og // udsendes på The Voice Brøndby, The Voice Fyn og The Voice Scandinavia på satellit. De samme stationer samsender også om natten i hele fladen.
Radiokanalerne var præget af kamp i Aarhus. Grundet i den konstruktion med at samle de seks radiostationer under "De Samvirkende Lokalradioer i Århus".

Da man lavede kanal 2 og kanal 3 i Aarhus efter Radio Århus lukkede i 1987, så brugte man samme konstruktion på alle tre kanaler. Det betød at f.eks. Århus Nærradio forsøgte at få så mange sendetilladelser på kanal 1, for at kunne dække så mange timer så muligt. Århus Kanalen forsøgte at få så mange timer så muligt på kanal 2 osv. Samtidig var der en støtteordning, hvor du i Danmark kunne få op til 350.000 kr.- om året, minus det du solgte i reklamer. Det var der Christian Edslev og baron Otto Reedtz-Thott (fra The Voice) fandt ud af modellen med at lave et reklameselskab, som købte reklamerne af de forskellige tilladelser for et meget lavt beløb, så de kunne få en høj støtte.

Da man startede radiostationerne i Aarhus, var det slet ikke meningen at der skulle sendes 24 timer i døgnet og det var heller ikke planen at Radio Århus skulle være en musikradio. Der var flere studieværter der blev populære med service- og musikprogrammer. Stig Hartvig Nielsen og Poul Foged satte det i gang, da der fra august 1983 blev indført "Ugens Top 20", "Serviceredaktionen" etc. Så kom der flere til som Allan Krautwald, Peter Lindegård Christensen, Carsten Schmidt, Peter Biker (Peter Witten), plus alle redaktionerne som kom i gang. Radio Århus var en navn lytterne kunne huske. I 1991 var der stadigvæk 7% i følge Gallup, som lyttede til Radio Århus - selvom den lukkede i maj 1987.

I 1987 blev af P&T tildelt tre nye frekvenser til Aarhus og nu kunne der sendes over to "kanaler" på FM-båndet samlet 48 timer; kanal 1 med de kommercielle/græsrodsstationer, på kanal 2 sendte græsrodsstationerne. Lokalradionævnet i Aarhus meldte ud, at de ville støtte en kommende Kanal 3, da der var 26 radiostationer der havde fået sendetilladelse i Århus Kommune. De tredje kanal, som siden kom til i 1988, skulle udsende græsrodsstationer. Kanal 1's programflade blev retransmitteret på kanal 2, når denne ikke selv har programlagte udsendelser.

Lokalradionævnet besluttede at skære ned til to kanaler igen, da der var for få radiostationer der dækkende ind på tre kanaler. Aftalen blev at de to frekvenser fra den nu nedlagte kanal 3 skulle deles, så den ene frekvens gik til en kommerciel radiostation; POP FM Århus og den anden til en placering i nabobyen Hinnerup, hvor ikke-kommercielle radiostationer som; Morgen FM, Hinnerup City Radio og Weekend FM skulle sende fra. Med kun to kanaler - igen i Aarhus, blev der sat en ekstra FM-sender på, så der nu var fire FM-frekvenser, til hver kanal. Da der var ansøgninger på sendetilladelser i Aarhus med op til 20 ansøgere, hvor kun gå nye fik sendetilladelse, var der mange der skulle tilgodeses, og de to kanaler blev fortsat splittet op, så de "store" radiostationer sendte på den ene kanal og de mindre stationer - græsrødderne på den anden kanal. De kommercielle sendte på frekvenserne under fællesnavnet Nærradioerne i Århus - kanal 1 (dynamisk RDS) som var meget aflyttet, og de non-kommercielle og nye stationer på kanal 2 (RDS: Aarhus 2). Enkelte sendte få timer på begge kanaler.
Krydsfeltet på Radio Århus til omstilling under "De Samvirkende Lokalradioer i Århus", 1983.
Byens Radio er ved at gøre klar til at sende i juni 1983 og bestyrelsesformanden Villy Juhl (th), er klar til at være den første studievært i æteren.
Der er indrettet et studie på loftet af "Århus Kongreshus" i Amaliegade 21-23 inde i Aarhus.
(Billedet herover) (bygningen er nedrevet). (Foto i s/h: Århus Stiftstidende)
Radio 100 FM Århus
Universitetsradioen
Sendestart: 11. juni 1983.
Fra 1986 sendes under navnet - Uddannelsinstitutionernes Lokal Radio som indgår i uddannelsen på Århus Universitet og Danmarks Journalisthøjskole. Fra 1989 som URS - Uddannelssesinstitutionernes Radio Samarbejde)
-
Sendte på 100,9 - 101,5 - 102 MHz, under "De Samvirkende Lokalradioer i Aarhus". Der blev endnu ikke i 1983 sendt direkte fra universitetet, men programmerne blev leveret på spolebånd til afvikling på Radio Århus. Sendetiden kl. 15.00 på hverdage, blev ikke altid overholdt, hvis "Serviceredaktionen" som blev direkte fra Radio Århus, gik over tid. For at indhente "det tabte" speede man spolebåndet fra Universitetsradioen lidt op i hastighed, så tiden blev indhentet. Det skete et par gange, indtil der indkom en klage.
Hans Anton Solomonsen fra Matematisk Institut på Aarhus Universitet, som også var leder af Universitetsradioen, blev valgt som formand for sendesamvirket i 1983. Den post bestred han i fem år.
-
Ansøgningen om sendetilladelsen blev godkendt den 22. juni 1982 og Århus Universitet var licensindehaver. Konsistoriums budget- og forretningsudvalg bevilligede 70.000 kr. til teknisk udstyr, og 20.000 kr. til løbende udgifter. Desuden bidrog humaniora og naturvidenskab med 20.000 kr. til løbende udgifter. Der blev også valgt et programråd, der bestod af otte personer.
-
Alle fakulteter kunne få sendetid fra 1983, men det var hovedsageligt, Det naturvidenskabelige, og Det humanistiske fakultet der var i æteren. Formidling af forskning og kontakt mellem universitetet og lokalsamfundet i form af samtaler, interview og foredrag. Det var om gensplejsning, geografi, atomfysik, arkæologi, etik, etnografi, historie og hovedpine, babelmyten og børnekultur, døden og datalogi, kvindeforskning og kirkehistorie, café- og computersamfundet etc.
Universitetsradioen videregav den viden, der gennem årtiers studier er hobet op bag de gule mure i Universitetsparken. Det var en af vejene til at nedbryde muren mellem bjerget og byen - forskerne og de folk, der betaler forskningen.
-
"En kedelig radio" udtalte nogle lyttere i 1985, men Universitetsradioen var også aflyttet af dem, der havde behov for at høre samtaler, interview eller et godt foredrag.
Programfladen var mangfoldig i timer der blev sendt på hverdage fra kl. 15.00 til 16.00 og med genudsendelse fra kl. 20.00 til 21.00, og i weekenden havde man 1 time begge dage fra kl. 12.30 til 13.30. Af programmer kunne høres:
"Klokken 3" blev sendt hver onsdag som et direkte program hvor der blev præsenteret skæve vinkler på dagligdagen og baggrundsorientering om aktuelle emner.
"Spørg teologerne" gav svar på spørgsmål om religiøse og kirkelige emner den 3. mandag i hver måned.
"Kanal psyk" blevet lavet af psykologistuderende og blev sendt hver 2. mandag.
"Spørgehjørnet" - et magasin fra Naturhistorisk Museum, der berettede om naturen netop nu.
"Slavisk Spektrum" fortalte hver anden fredag om kultur og politik i de østeuropæiske lande.
"Hovedbrud" - matematikernes kvarter hver tirsdag eftermiddag.
"Historisk magasin" bragte nyt om forskningen i den fjerne og nære fortid den sidste fredag i hver måned.
"Weekend-magasinet" med nyt om livet omkring Universitetet samt bidrog med den aktuelle debat.

Universitetsradioen indleverede i starten færdig indspillede spolebånd til afviklingen på Radio Århus. Senere blev der etableret en fast APL-linie fra JTAS, til krydsfeltet på Radio Århus, fra de to nyopførte studier på fakulteterne på Universitetet. De var beliggende henholdsvis hos humaniora i universitetets Trøjborgafdeling på Niels Juels Gade 84 (billedet) og på Naturvidenskab på Matematisk Institut, Ny Munkegade 116-118. Universitetsradioen fik i 1990'erne redaktion på Jens Baggensvej 96.g kunne nu også sende direkte.
"Århus Tværradio", satiré om lokalradio i Aarhus.
Produceret af Århus Dilitant Syndikat, 1984. (19:39)
Radio JTI
Sendestart: 14. juni 1983.
-
Sendte på 100,9 - 101,5 - 102 MHz, under "De Samvirkende Lokalradioer i Aarhus".
-
Pressesekretær hos Jydsk Teknologisk Institut; Jesper Haller fik ideen til en "teknologisk servicekanal". Teknologirådet støttede projektet med 618.000.- kr. til et toårigt radioforsøg. Radio JTI indspillede udsendelserne hos Jydsk Teknologisk Institut på Marselisborg Boulevard, hvor der blev ansat en informationsmedarbejder; Jens Erik Ginge Rasmussen, som sammensatte og indspillede ugens program på 25 minutter.
Fra 1986 flyttede Radio JTI med Jysk Teknologisk til en ny adresse på Teknologiparken og sendte ikke mere under egen sendetilladelse, men som et program på Uddannelsesinstitutionernes Lokal Radio.
-
Sendte udsendelser hver tirsdag morgen kl. 07.05 til kl. 07.30 - med genudsendelse, onsdag og torsdag eftermiddag. Programmerne var om teknologi og erhverv fra Jydsk Teknologisk Institut fra Teknologiparken i Aarhus. Radiostationen var en af de mindste i Aarhus. Formålet var at virke til gavn for dansk erhvervsliv ved formidling af teknologiske fremskridt gennem udvikling, forsøg, konsultation og undervisning. Udsendelserne var på et forholdsvis højt niveau, men var tilrettelagt, så alle havde glæde af at lytte med.
Emnerne i programmerne var alsidige og spændte over programmer om fremtiden for tømmerne og snedkere, regnorme-teknologi, kvinder og datamater, fremtidens sejlbåde og iværksættere. På to år - fra 1983 til 1985, havde Radio JTI sendt over 100 forskellige programmer.
-
En undersøgelse i 1985 viste, at omkring 25.000 lyttede med på hverdage.
-
Udsendelserne kunne efterfølgende købes på kassettebånd af tekniske skoler, virksomheder, og private i hele landet, som led i et toårigt Teknologiråds projekt. Ligeledes blev udsendelserne også udsendt på andre lokalradioer.
Premiere på morgenshowet "SOS - Sarkastisk Original Show" med Allan Würtz, Tom Andkjær, Mark i Marken, nyhederne oplæses af Allan Kjærgård, sporten med Eik Frederiksen, 3. januar 2000. (16:15)
Radio JTI, intro. (00:23)
Aarhus Studenterradio
SR - Studenterradio
Sendestart: 1. februar 1996.
Lukket: september 2024.
-
Sendte på 89,5 - 92,2 -98,7 - 107,6 MHz.
-
Sendte fra et studie i Trøjborg Komplekset, Niels Juelsgade, Aarhus N.
-
Siden starten i 1996 havde studenterradioen sendt nærværende, legesyg og udfordrende radio til Aarhus' studerende og byens ungdommelige indbyggersegment. Fra første dag har målet været at udfordre radiokonventionerne, hvilket i høj grad er stationens eksistensgrundlag i en mediejungle, hvor det ikke skorter på underholdningstilbud. Radioens frivillige stab kommer fra studiemiljøet i og omkring Aarhus. Udsendelserne er bredt repræsenteret med passionerede medarbejdere fra både Det humanistiske og Det naturvidenskabelige fakultet, samt journalisthøjskolen, lærerseminariet, handelshøjskolen og diverse håndværkeruddannelser. Radioen dækker det lokale kulturliv intensivt og undersøger gerne de afkroge af byen, som de store medier overser. Sendefladen byder på et bredt udsnit af programmer, alt fra heavy metal til debatterende kulturradio, der på hver sin måde tager pulsen på livet i Aarhus og Danmark.
-
Uddrag fra Universitetsavisen Omnibus; Aarhus Studenterradio skyldte Slots- og Kulturstyrelsen over 400.000 kr. i september 2024. Da radiostationen i flere år ikke har overholdt sin aftale med styrelsen om at sende ti timers FM-radio hver uge. På den baggrund måtte Århus Studenterradio lukke. Radiostationens chefredaktør Valdemar Lenschow og bestyrelsesformand Nana-Margrethe Christensen kom først til i oktober 2023, efter radiostationen, i en periode, ikke havde sendt som følge af Corona nedlukningerne. Det betød, at Valdemar Lenschow ikke havde fået overleveret oplysninger om aftalen med Kultur- og Slotsstyrelsen. I begyndelsen af 2024 opdagede han dog selv, hvad aftalen indeholdt og kontaktede derfor Slots- og Kulturstyrelsen. Det er at betragte som en ærgerlig misforståelse. For at sikre at kunne fortsætte, har de nu stiftet en ny forening, blot med færre midler og mindre udstyr.

Radio Pluto

Sendestart: 4. maj 1987. Skiftede i 1989 navn til Radio VoxPop.
Lukket: juni 1994
-
Sendte på 100,3 - 101 - 103 MHz, senere 93,7 - 94,6 - 106,7 MHz.
-
Producerede ungdomsradio for lyttere mellem 11 og 25 år i Mediecentret for Unge, som havde en 100 kvm stor patricierlejlighed på Lille Torv 4 i Aarhus. Radio Pluto var en lille, åben radiostation. Unge kunne komme ind fra gaden og få gratis teknisk og journalistisk hjælp til at producere og få formidlet deres programmer. Undervisningsministeriet bevilligede 100.000 kr. i efteråret 1986, til at lave dette eksperiment "Radio Pluto", som en ny form for fritidsundervisning for unge.
"Ingen mur er uigennemsigtig for Radio Pluto hunden og dens tro følgesvende. Med kontakter til de fede spillesteder og de internationale pladeselskaber, tromler Radio Pluto afsted..."
-
Sendte kl. 18.00 til kl. 21.00 mandag til torsdag og fra kl. 18.00 til 21.00 om fredagen.
Rosenvangskolens Lokalradio
Sendestart: 12. august 1983.
Fra 1986 som Skolernes Nærradio - et samarbejde med andre folkeskoler i Aarhus.
-
Sendte på 100,9 - 101,5 - 102 MHz, under "De Samvirkende Lokalradioer i Århus". Der blev ikke sendt direkte, men indleveret bånd til afspilning i fællesstudiet på Radio Århus.
-
Var den første og eneste skole i Danmark, der fik sendetilladelse. Den var også den skole der søgte om sendetilladelse, da der blev åbnet for det. Skoleradio skulle prøves af i en lokalradio forsøgsperioden. Hvor der på de små skoler kunne informeres ved møder, var det mere konstruktivt, at man på en stor skole som Rosenvangsskolen, udsendte informationer til alle - via radiomodtageren. Der var en lønnet medarbejder tilknyttet radioprojektet.
Århus Skolevæsen støttede ekstraordinært med en bevilling på 25.000.- kr. og resten af de nødvendige udgifter blev taget fra skolens almindelige drift.
-
Rosenvangskolen i Viby J, er en almindelig folkeskole, der har samme opgave at løse som alle andre folkeskoler.
Skoleinspektør J.O. Solgård beskrev radioens grundlag i 1986 således:
"Vi underviser vores elever i en lang række forskellige fag og støtter og hjælper dem i deres personlige udvikling og opdrager dem. Disse opgaver skal vi løse i samarbejde med børnenes forældre. Derfor må vi informere om vores hensigter og metoder, stille dem til rådighed for debat og i det hele taget prøve at fortsætte en vigtig side af dansk skoletradition: at gøre skolen til en aktiv og medlevende del af lokalsamfundets kulturmønster".
Ud fra dette grundsyn søgte skolen om en sendetilladelse for at afprøve, om lokalradiomediet er et velegnet hjælpemiddel i dette arbejde. Efter to år i æteren kunne skolen fastslå, at der i allerhøjeste grad var behov for radioprogrammerne.
-
Der blev sendt to typer programmer. Et for forældre med informationer, og emner hvor der f.eks. tales om opdragelsesproblemer, skoleforhold og emner der blev sat i debat. De anden del var børnenes egne produktioner, hvor eleverne selv kom til orde med emner som børn interesserer sig for og målgruppen var andre jævnaldrende børn.

Universitetsradioen første studie lå i en gæstelejlighed, der findes i tagetagen på Matematisk Institut på Ny Munkegade 116-118. Leder af Universitetsradioen, med ryggen til - Hans Anton Solomonsen, interviewes her i 1983, af en af radioens langtidsledige medarbejdere. Udsendelserne blev optaget på spolebånd og herefter indleveret til Radio Århus, som afviklede dem, når radioen havde sendetid på "De Samvirkende Lokalradioer i Aarhus". (Foto: Hans Anton Salomonsen)
Præsentationsprogram - Hvad vil Universitetsradioen sende..., fra åbningen af "De Samvirkende Lokalradioer i Aarhus" den 10. juni 1983. (09:44)
Århus Kristne Radio
Radio ÅKR
Sendestart: 28. marts 1987.
Lukket: juni 1994.
-
Sendte på kanal 2; 89,5 - 92,2 - 107,7 MHz.
-
Underholdende og informerende ud fra evangelisk kristent livssyn sendes over ÅKR og er et samarbejde mellem 15 forskellige kristne retninger i Danmark; Apostolsk kirke, Pinsemenigheden, Guds menighed, Frelsens Hær, Det danske Missionsforbund, Baptisterne, Kristne Forretningsfolk, Indre Mission, Luthersk Missionsforening, Kristeligt Folkeparti, Kristelig Lytter- og Fjernseerforening, Århus Kristen TV m.fl.

Frank fra Rosenvangsskolens Lokalradio fortæller på åbningsdagen af "De Samvirkende Lokalradioer i Aarhus" den 10. juni 1983, hvad der sendes, når radiostationen starter efter sommerferien, i august 1983. (04:19)
Ungt FM Århus
Sendestart: 1. maj 1992. (hed tidligere Århus Børneradio startet i juli 1987)
-
Sendte på Kanal 1: 93,7 - 94,6 - 106,7 MHz.
-
Clement Kjersgaard var radiochef og lavede rap, rå aktuel og målrettet ungdomsradio med en stærk journalistisk linje med sendetider i weekenden.
Journalist Søren Dilling klipper det første program fra Det naturvidenskabelige Fakultet. juni 1983. (Foto: Information-Debat/Knud E. Nielsen)
Radio Freja
Sendestart: 1. september 1987.
-
Sendte på 93,1 - 98,7 - 106,6 MHz.
-
Fræk, kritisk og engageret græsrodsradio med tværsocialistisk socialt, debatskabende sigte. Radiostationen var startet af tidligere Radio Århus medarbejdere.
På taget af FDB-bygningen "Vestgaarden" på Vesterbro Torv, sad en af de tre sendeantenner; midtby-antennen, som sendte på 101,5 MHz.

Bag ved bygningen, på adressen Vesterport 1, havde Radio Århus til huse på 4. sal.
Lokal-tv i Aarhus startede i august 1984, og den populære Kanal ATV, kørte i pauserne, hen over dagen, programoversigten i loop, med dagens programmer på "De Samvirkende Lokalradioer i Århus", 1984.
(Fotos: Allan Jensen)
Radio DÅB
- Det Åbne Båndværksted
Sendestart: 2. november 1988
-
Sendte på 93,1 - 98,7 - 106,6 MHz m.fl. og på Kanal 2.
-
Radioen sendte som "public-acces" og var en selvejende institution opbygget som en fond, der var kommunalt støttet. Studierne lå i Jægergårdsgade 152, som også husede Århus Video Workshop (ÅVW), som lavede kurser i videoproduktion og Lokal-tv. I 1992 flyttede Aarhus Filmværksteds (AFV) også ind og det var derfor nærliggende at indlede et samarbejde mellem de tre og lave en overbygning; Den Selvejende Institution Mediehuset Aarhus. Et praktisk udslag af dette, var etableringen i 1997 af en uddannelsesaktivitet, Medieskolen Aarhus, hvis etårige uddannelse med indbygget praktik tilførte arbejdsressourcer til AFV og Radio D.Å.B. Da ÅVW via en sammenlægning med TV-Århus blev til den kommercielle TV-station, TvDanmark Århus, tog AFV desuden taktstokken og fungerede de facto som produktionsselskab for tre sendetilladelser.

Hjemmesiden, 1999.
Århus Børneradio
Sendestart: juli 1987.
-
Sendte på 93,7 - 94,6 - 98,7 MHz.
-
Clement Kjersgaard var projektleder på Århus Børneradio. Christian Edslev havde sendetilladelsen. Clement Kjersgaard sendte fra Frederiks Allé 110, inden han selv søgte og fik sendetilladelse i 1992 til Ungt FM og fik egne lokaler.
På kortet fra "danske lokalradioer" 10. udgave, 1988, ses de ni frekvenser med de tre kanaler, placeret // i nord, midt og syd for Aarhus.
Allan Jensen og Jack Fridthjof i studiet ved overgangen fra Århus Nærradio til opstarten af The Voice Aarhus. Sendetilladelserne, henholdsvis fra Radio Colombo og Århus Nærradio blev nævnt hver time. Der blev sendt hele dagen fra 1. februar 1999.
(Foto: Allan Jensen)
Radio Øst FM
Sendestart: 5. august 1998. (Hed tidligere Sport i 1 'eren og havde sendt på kanal 2 i Aarhus)
-
Sendte på: 106,0 MHz fra Søften. Senere 95,0 MHz.
-
Den blev startet af Michael Lund, Henrik Brylle og Carsten Salmansen efter at Bent Naugaard pludselig solgte Sport i 1'eren til Århus Stiftstidende. Man overtog kontor- og studielokalerne, hvor Sport i 1'eren havde sendt i Eckersbergsgade 13-15 i Aarhus C, i Bowlinghallen i Aarhus.
-
Da man godt kunne se at det var svært at tjene penge, så gik man dialog med nævnet om at sende fra 106,0 MHz i Hinnerup, hvor Radio Hinnerup og Hinnerup City Radio sendte fra i forvejen. Det betød man fik en sendetilladelse til at komme i gang. Kort tid efter man startede i Hinnerup. Man lavede hurtigt sit eget studie i Storegade 42 i Hinnerup, og det var også egne studieværter. Ingen af studieværterne fra de to andre radiostationer i Hinnerup sendte på Radio Øst FM.
Radio Øst FM blev lidt "trætte" af Radio Hinnerups studieværter, så de flyttede i egne lokaler i Storegade 7, Hinnerup. Kort tid efter stopper alle studieværterne på Radio Hinnerup og flytter ind i andre lokaler, også i Storegade 7. Alle sendetilladelser i Hinnerup sendes som "Sendesamvirket i Hinnerup".
-
106,0 MHz blev senere skiftet til 95,0 MHz, på grund af en kommende landsdækkende FM5. Der blev også søgt om 105,1 MHz (som TV 2 Radio aldrig fik brugt) og senere 105,2 MHz og 107,2 MHz på Samsø.
-
I en periode lejede Morgen FM sig ind hos Radio Øst FM, da de ikke kunne samarbejde med Radio Hinnerup.
Pop FM Århus
Sendestart: 25. december 2003.
Lukket: 31. december 2006. Samarbejdet mellem Foreningen Antenne Århus og Radio 100 FM gik godt indtil Radio 100 FM selv ønskede at sende 24 timer i døgnet - uden lokalt vindue. Foreningen Århus mente det var rent "pirateri" de blev sat uden for døren. Enden blev dog også at sendetilladelsen på 106,5 MHz blev inddraget i marts 2007.
-
Sendte på 106,5 MHz.
-
Foreningen Antenne Århus indgik samarbejde med Radio 100 FM i oktober 2003 og gik i luften 25. december samme år. Tilladelsen var på 168 timer om ugen på 106,5 MHz med sendeposition fra en privat ejendom på Jelshøj bakke.
I marts 2004 fik foreningen påbud fra Fredningsmyndighederne, at antennen var opført på fredet område. Derefter flyttede den til STOFA-masten i Skåde. De første par måneder blev udsendelserne sendt fra et transportabelt studie, opstillet ved Bilka i Tilst. I mellemtiden blev der bygget studie på 12. etage i "Prismet" på Silkeborgvej i Aarhus C., med udsigt ud over byen. Det var Hollandske Broadcast Partners der stod for opbygningen. Aftalen (helt forenklet) bestod i at, Antenneforeningen Århus udsendte Radio 100 FM´s landssignal og i tidsrummet fra kl. 11.00 til 15.00 på hverdage, havde et "lokalt vindue" hvor musikloggen var den samme som på landskanalen, men nyhederne og udsendelsen blev produceret lokalt og live i Aarhus. Studievært var Allan Jensen, og nyhederne blev oplæst af Lasse Christensen. Både Allan Jensen og Lasse Christensen havde en lang historik med lokalradio og tv. Lasse fra Kanal ATV, TV3, Århus Nærradio og Radio 2 Østjylland. Allan Jensen startede i 1984 på Radio Aarhus, derfra til Århus Nærradio, TV3 Aarhus, videre til The Voice Aarhus, POP FM, Easy FM, Radio 2 Østjylland og så altså Radio 100 FM.
Sendestart: 23. marts 2002.
Lukket: 2003 og bliver til Radio 2 da SBS opkøbte POP FM.
-
Sendte på: 92,2 - 94,6 MHz.
-
Foreningen Århus FM havde sendetilladelsen.
-
Studiet var på Søren Frichs Vej i Åbyhøj, i samme kontormiljø som The Voice Aarhus sendte fra.
-
Samsendte natradio med Pop FM København og Pop FM Fyn.
Radio Krishna

Sendestart: april 1986.
-
Sendte på 89,5 - 92,2 - 98,7 - 107,6 MHz (Kanal 2).
-
Sendte bred spiritual radio.
-
Radio Krishna startede i Thorvaldsensgade, men lokalerne blev for dyre efter at der blev skåret i støtten fra kulturministeriet. Radiostationen sendte herefter fra en lejlighed på Kaj Munks Vej i Viby J.
-
Anders Grønlund, daglig leder, sagde et interview; "Det gode ved radioen er, at folk kan sidde og lytte og høre hvad der ligger bag, så kan man selv tage stilling til tingene helt frivilligt, og det er godt for fordomme. Det er ikke en 100% religiøs radio. Det er ikke en sekterisk radio, men en anderledes, meget dybdeborende og filosofisk radio" Han sidder hjemme i hans lejlighed og klipper og producerer udsendelser til Radio Krishna. I lejligheden hvor gangen i entreen er pink. Farverne gul og orange dækker børneværelset og stuen. Glade farver. Lyst. Ro. Her bor en dansk familie. Børnene er sendt i privatskole - far og mor er studerende. Det er herfra undergrundsradioen Radio Krishna i Aahus sender. En undergrundsradio som tager udgangspunkt i religionen Krishna. Her er stille. Ingen munkemusik, ingen lugt af røgelsespinde, ingen glatragede munke. Det er fra hans lejlighed radioen sender. I et lille værelse med to computere, sendeudstyr og en masse CD'er.
Stationsleder Anders Grønlund redigerer dagens udsendelse fra udstyret i hans lejlighed, 2001. (fotos fra hjemmeside)
Radio City Århus
Sendestart: 4. februar 2008. Sendte på de FM-frekvenser Radio 2 Århus tidligere havde benyttet, og blev kaldt for "en ny epoke i dansk radiohistorie". Studieværterne Nikolaj Steen og Henrik Foersom var de to fremtræder i sendefladen.
Lukket: 10. september 2008 på FM i Aarhus og andre større byer i landet. Da SBS Radio overtog den 5. landsdækkende radiokanal, der blev til NOVA FM, besluttede SBS at drosle ned for Radio City, for i stedet at satse på NOVA FM. Det betød at Radio City kun sendte nonstop musik og kun på FM i København og Nordjylland. Radio City lukkede ned i resten af landet på FM den 30. april 2009.
-
Sendte på 92,2 - 94,6. MHz.
-
Classic Rock "Rock du kender" - døgnet rundt.
Radio City er svaret på danske rockelskeres store efterspørgsel på en classic rockradio, og vi garanterer de fedeste rockklassikere fra 1970’erne og op til i dag.
-
Der blev networket med Radio City København.

--------------->
I maj 1981, blev der fremlagt et lovforslag, som blev vedtaget, og det blev muligt at ansøge om sendetilladelser til et lokalradioforsøg, som skulle vare i en periode på tre år. Aarhus Kommune gik aktivt ind i arbejdet med at skabe et grundlag for lokalradioer i Aarhus. I sidste ende var det også Aarhus Kommune der var "på vægtskålen" i forhold til om lokalradioforsøgene blev til noget landsdækkende. Kommunens økonomiske bidrag til forsøget blev først givet, helt fremme ved opstarten, som officielt blev sat til den 1. april 1983, og skulle køre i tre år. Kommunen tog initiativ til dannelsen af den selvejende institution - et sendesamvirket under navnet "De Samvirkende Lokalradioer i Århus" (DSLIÅ). Som formand for sendesamvirket blev valgt en repræsentant fra Universitetsradioen; Hans Anton Salomonsen. Sendetilladelserne skulle deles om de godt 4,4 Mill. kr. som var givet i kommunalt tilskud til forsøget. I 1983 gav Kulturministeriet sendetilladelse til seks radiostationer i Aarhus;

Radio Århus (forening af op mod 100 organisationer og grupper),
Århus Nærradio (drevet af en forening på 4 personer),
Byens Radio (arbejderbevægelsens nærradio),
Radio JTI (Jydsk Teknologisk Institut),
Rosenvangsskolens Lokalradio (Rosenvangskolen i Viby),
Universitetsradioen (Aarhus Universitet)

De skulle alle sende fælles på de tre tildelte FM-frekvenser i Aarhus Kommune; 100,9 MHz - Skåde Skole, 101,5 MHz - Vesterbro Torv og 102 MHz - Vandtårnet Vejby Vest, Risskov og sendetiden skulle deles i døgnets 24 timer. De opnåede derved den fordel, at alle nåede ud til hele kommunen, og de undgik at konkurrere med hinanden om lytterne. Første sendedag med et fælles opstartsprogram var den 10. juni 1983.

Hver af de seks lokalradioer udpegede et medlem til styrelsen af DSLIÅ, som her aftaler, hvordan sendetider skal fordeles mellem radiostationerne og hvordan man skal løse tekniske og økonomiske spørgsmål, som vedrører alle sendetilladelserne. Styrelsen blander sig ikke programpolitikken på de seks radiostationer. Det er er helt og fuldt op til de enkelte at bestemme, hvad der skal udsendes. Det arbejde som blev udført i styrelsen, førte til en større forståelse og gensidig respekt mellem de seks radiostationer. Aarhus Kommune havde lejet adressen Vesterport 1, 4. sal, til at huse Radio Århus og styringen af sendesamvirket DSLIÅ, med omskift og fælles afvikling af programmerne fra radiostationerne. Til dette havde kommunen ansat langtidsledige til dette arbejde, og de skulle også stå for andet teknisk på Radio Århus, som klipning af udsendelser, afvikling, alm. daglig drift. I starten blev alt udsendt, enten direkte eller fra bånd fra Radio Århus, men hurtigt fik Århus Nærradio, Byens Radio og Universitetsradioen en APL-linie til Vesterport 1, og kunne sende fra eget studie, imens de tre sidste enten sendte fra Radio Århus' teknik eller indleverede båndet materiale for udsendelse.

De skulle også i DSLIÅ, laves fælles beslutninger ved ændringer etc. I vinteren 1985 var Radio Århus klar til at overgå fra at sende i mono til stereoudsendelser på de tre sendemaster. Århus Nærradio nedlagde veto, da de i lejligheden på Urmagertoften i Højbjerg, ikke teknisk, var klar til stereo - endnu. Det trak ud med at JTAS kunne etablere en ekstra APL-ledning til Århus Nærradio, som det krævede for at sende med to lydkanaler. Århus Nærradio ville have at alle radiostationerne skulle være klar på samme tid. Det endte med at Radio Århus m.fl. sendte i stereo - alene i en periode. Først inde i 1986 var Århus Nærradio klar.

I Århus Musikhus, som var blevet opført i 1982, var der etableret et pladestudie som kunne bruges til indspilninger af f.eks. musik. Århus Kommune havde gjort det til fri rådighed for de seks lokalradioer - fire timer om ugen. Der var dog ikke mange der brugte faciliteterne, da der ikke måtte laves kommercielle opgaver, såsom pladeindspilninger.
Overskift fra Århus Stiftstidende, 22. juni 1982.

Villy Juhl i redigeringsrummet i Amaliegade, 1983. Her kunne lytterne komme ind, med egen ideer og producere en radioudsendelse med hjælp fra radiomedarbejderne på Byens Radio. Medarbejdere der havde været på AOF producerkursus og en fast tekniker der var udlånt fra Arbejdernes Radioklub.
(Foto: Mogens Laier/Grafiske Arbejdere) 
På sporet af den nære radio i Aarhus. Interview med folk på gaden i Aarhus - Lytter du til de nye nærradioer?
Besøg på Radio Århus, Radio JTI og hos Jack Fridthjof på Århus Nærradio.
Reportage fra den 26. september 1983 af Peter Kristiansen, Danmarks Radio Program 1, "Kvartifem".
(Åbnes i ekstern afspiller) (24:02)
I skolens ældste klasser er der afsat tid i skemaet til radioarbejde i fagene; dansk og samfundsorientering. Hvor eleverne i stedet for at skrive en stil eller lave et lysbilledforedrag, lave en radioudsendelse.
1 1/2 år efter starten, er konklusionen at få har grebet mikrofonen, da det ikke er helt så enkelt at inddrage radioen i klasseundervisningen. I det nye skoleår 1985/1986, vil eleverne får deres eget magasin - Lydbageriet, og man havde planer om at lave en radioklub, hvor eleverne kunne prøve kræfter med radiomediet i fritiden. Januar 1985. (Foto: Orientering)

Bingospil på Byens Radio, 1985.
(tryk for stor)
Programmer på Byens Radio, 1985.
(tryk for stor)
Prisliste, reklamer på Jazz-Radioen.
(tryk for stor)
Clement Kjersgaard i hans lille studie der udgjorde Århus Børneradio, januar 1987.
(Foto: Århus Stiftstidende)
Skoleblad - i radioen fra Rosenvangsskolen på nærradio. Journalist Ebbe Jensen hjælper her to elever fra 8. klasse, med at redigere en udsendelse. (Foto: Århus Stiftstidende)
Produktion til Universitetsradioen, i det første redigeringsrum. (Foto: Knud E. Nielsen)
Århus Kanalen
Sendestart: 22. juni 1986 kl. 12.00 med prøveudsendelse og efterfølgende officiel start den 29. juni 1986. Senere opstart som kabelradio, og igen på FM af flere omgange i 1987 og i 1988.
Lukket: Første gang den 1. august 1986.
-
Sendte fra starten på 100,5 MHz over lejet sendetid på Lokalradio Galten, som et program med titlen "Århus Kanalen". Sendetiden var alle hverdage fra kl. 06.00 til kl. 19.30 samt noget af weekenden fladen. Da Lokalradio Galten selv havde sommerferie, havde dennes leder Lars Grønkjær, lavet en kontrakt om sendetiden til Århus Kanalen frem til den 1. august. Efter denne dato, var det så den sendetid Lokalradio Galten ikke selv kunne udfylde som Århus Kanalen skulle sende på. Bag Århus Kanalen stod Klaus Grand og Lars Bech, som begge var tidligere radiomedarbejdere på Radio Århus. Allerede den 1. juli blev kontrakten ophævet med 14 dages varsel, med henvisning til kontraktlige bestemmelser og garantier, men man aftalte at sende frem til 1. august. Men aftalen stoppede brat den 1. august 1986 - efter kun fem uger i æteren, pga. stridigheder om, hvem der skulle afregne til KODA/GRAMEX. Århus Kanalen fik efterfølgende, fra den 15. september 1986, en FM-frekvens på STOFA's kabelanlæg i Aarhus, så den derefter var som kabelradio til 26.000 husstande. I 1987 blev der sendt på kanal 2 i Aarhus; 100,3 - 101,0 - 103,0 MHz.
-
Århus Kanalen var et ambitiøst projekt, skabt af tidligere Radio Århus medarbejdere som en utilfredshed over græsrodsprogrammerne på Radio Århus, der havde sendt siden 1983, og nu var i økonomisk uføre. En sammenslutning af flere radioforeninger i Aarhus; (Radio Zenith, Radio Å.G.I.L. (Århus Går I Luften), Radio DSL, Radio 1, Radio R-T&V), som alle havde søgt om sendetilladelse, og som ikke længere kunne vente på at Aarhus Byråd tog sig sammen til at bestemme, hvem der skulle sidde i det nye radio-lokalnævn. De skulle så sende over Århus Kanalen, som var et fælles navn i æteren.
-
To uger før radioreklame blev tilladt på de danske lokalradioer, den 1. august 1988, sendte Århus Kanalen radioreklamer - som en slags prøvereklamer. Der var spots fra musikbutikken HMV og Radiohuset Expert, hvor tv-manden Kim Schumacher fortæller om radiokæden. Der bliver ikke lavet nogen sanktion, udtalte formanden for det lokale radionævn - Villy Juhl.
-
Århus Kanalen havde efter at have sendt i to år fra Åby Bækgårdsvej i Åbyhøj, fra sommeren 1989 adresse på Kirkedammen 9, kld., Aarhus C., men fraflyttede i sommeren det år, de lejede lokaler.

I juni 1988 var 40 radio-udbrydere ved at gøre klar til at åbne Århus Kanalen endnu en gang. Århus Kanalen havde tidligere sendt med både opstart i 1986 og 1987.
Der var redaktionslokaler hos Akademiet for Kreativ Center på Åby Bækgaardsvej 8 i Åbyhøj. Her står en del af dem- bl.a. Jørn Okbo i baggrunden. Der blev sendt fra Lokalradio Galten, i nabokommunen, fordi Aarhus Byråd endnu ikke havde styr på det nye radio-lokalnævn. (Foto: Århus Stiftstidende).
Søren Rosenville og Martin Hansen var 13 år gamle og gik i 6. klasse, da de her er i studiet som radiostationens yngste medarbejdere. De gør klar til deres onsdagsprogram "Den problemfrie linie", der blev sendt direkte fra kl. 19.45 til 20.30. Tidspunktet var valgt med omhu. Så kunne børnene ringe ind til programmet, uden at blive forstyrret. De voksne sad nemlig og så TV-avisen, som dengang blev sendt kl. 19.30.
Juni 1988. Foto: Århus Onsdag/Preben Hupfeld)
Radio JTI, 1985.
(tryk for stor)
Programmer på Byens Radio, februar 1984.
(tryk for stor)
Jakob Hyldahl (tv) og John Steffensen sender direkte på Århus Kanalen i april 1987.
(Foto: JP/Johan Mikkelsen)
Radio DSL
- Den Storårhusianske Lokalradio
Sendestart: 1. maj 1987.
Lukket: 31. marts 1992.
-
Sendte på først på kanal 2: 100,3 - 101,0 - 103,0 MHz, med skift til kanal 1-frekvenserne i 1987.
-
Flere tidligere Radio Århus medarbejdere bl.a. Klaus Grand, Carsten Schmidt og Peter Lindegård Christensen var med i opstarten af Radio DSL. Radio DSL havde studie i Ankersgade 25, Aarhus C. Efterfølgende flyttede Radio DSL på Skanderborgvej og på et tidspunkt var økonomien så dårlig at noget af bestyrelsen af sendeforeningen, søgte en køber, så Århus Stiftstidende den. Da de skulle starte med at sende fra Moesgaardvej, så mente en anden gruppe af bestyrelsen af man skulle samarbejde med Radio Fokus som Jakob Hyldahl stod bag.
Radio DSL var mest kendt for "Serviceredaktionen" med Carsten Schmidt og Lena Iversen. Ellers var det Peter Lindegård Christensen, Morten Christensen og Gert Skov. Der var også specialprogrammer som; "Blip & Data" med Søren Dahl.
-
Radio DSL var i øvrigt årsagen til at der blev lavet 4-trådet APL-løsning, så omskifterboksen=krydsfeltet, kørte på en sæt linier for sig selv og Radio DSL på de to andre linier. Det skyldes at der engang blev båndet en udsendelse på Radio DSL og spillede der blev afspillet "Queen - I Want To Break", så ramte fejl så Radio DSL var onair, i stedet for Århus Nærradio som ellers sendte. Jack Fridthjof var rasende over at blive afbrudt.
-
Der var morgenprogrammer mandag til torsdag fra kl. 08.00 til 09.00 og serviceprogram fra kl. 16.00 til 17.30, samt programmer i weekenden fra kl. 18.00 til 05.00.
-
Radio DSL havde i efteråret 1987 en reklametelefon - hvor lytterne kun ringe og høre radioreklamer. Radio DSL fik flere påtaler fra lokalradionævnet for at have bragt reklamer i sendetiden, da dette ikke var tilladt. Der var bl.a. reklame for Viby Ungdomsrejser med angivelse af pris for rejser de udbød. Der var også en Budweiser (øl) konkurrence, hvor lytterne skulle ringe ind og båtte og derefter sige Weiser. De tre bedste var f.eks. manden som dyttede i Ridderstræde foran Politigården og fik en bøde for unødigt brug af hornet, en der fik sin ven i et DSB-tog til at rykke i hornet når toget kørte forbi og råbe Weiser og en der fik sin ven til at rykke i hornet på Aarhus/Kalundborgfærgen og råbe Weiser
-
I oktober 1988 gik Lokalradio-nævnet i Aarhus til Statens Teleinspektion for at få lukket af Radio DSL, der trods et sendeforbud, fortsatte med at sende. Radio DSL havde overtrådt et forbud mod at sende radioreklamer tidligere på året. Først fra den 1. august 1988 blev det tilladt.
-
Det endte i 1992. i en ding/dong-krig (det hed det fordi når man koblede om mellem de forskellige radiostationer på kanal 2 på omskifterboksen, kom der en ding/dong lyd). Herefter inddrog nævnet sendetilladelsen og Radio DSL var historie. Sendetiden blev fordelt imellem Århus Nærradio og Århus Lokalradio, hvor Århus Nærradio fik kl. 13.00 til 14.15 og Århus Lokalradio fik Kl. 14.15 til 15.00. Radio Fokus fik fredag aften, så Jakob Hyldahl kunne sende fra diskoteket i Christiansgade.
< Første sendedag på "De Samvirkende Lokalradioer i Århus" var den 10. juni 1983.
Her er programoversigten fra dagen og de følgende dage efter opstarten. (Tryk for stor)
Uddrag af "Fælles Åbningsudsendelse", den 10. juni 1983. (25:12)
Radio 2 Århus
Sendestart: 26. april 1999 i Skanderborg Kommune som Radio 2 Østjylland.
Som Radio 2 Århus i 2003 fra en sender i Lisbjerg, på frekvenserne Pop FM før havde sendt.
Lukket: 3. februar 2008 og bliver til Radio City Århus.
-
Ugebladet Skanderborg havde sendetilladelsen ved starten i 1999.
-
Sendte på: 92.2 - 94.6 MHz (Aarhus), 98,3 MHz (Virring/Skanderborg) - 106,2 MHz m.fl. i Østjylland.
-
Havde først teknik og nyhedsstudie i Søndergade 32, Aarhus C. Senere på Søren Frichs Vej 42 i Åbyhøj, og M. P. Bruunsgade 24 i Aarhus C.
-
Sendte lokale nyheder fra Århus Stiftstidende - resten af sendefladen, var relæ af Radio 2 Danmark fra København.
Radio 2 Århus teknik. (Foto: Allan Jensen)
Radio ILM
Indre Missions Radio
Lumi Radio
Kristen Radio
Sendestart: 1. april 1989. Sendte som Kristen Radio fra juni 2002. Kristen LokalRadio i Århus (KLR) var en selvstændig forening/radio indenfor "Kirkelig Forening for den Indre Mission i Danmark".  KLR's værdigrundlag var; Tro, håb og kærlighed.
Kristen Lokalradio sendte radio på FM-båndet frem til 2014/2015. I slutningen af 2009 startede Kristen Netradio op som den del af Kristen Lokalradio. Kristen Netradio stoppede med udgangen af 2016.
-
Sendte på 89,5 - 92,2 - 107,6 MHz.
-
Kristen sender hvor Indre Mission og Luthersk Missionsforening orienterede lytteren om det kirkelige liv i Aarhus.
Jazzradioen i Århus
Jazz Radio Århus
Sendestart: 15. marts 1987. Ny sendetilladelse til Jazz Radio Århus fra den 1. oktober 1998.
-
Sendte på 89,5 . 92,2 - 107,6 MHz.
-
Jørn Okbo var daglig leder og sammen med ti forskellige studieværter, præsenterede de jazzens store navne i sendefladen, hverdage fra kl.12.00 til 14.00, og søndag fra kl. 12.00 til 15.00.
-
Jazz-Radioen havde fra starten studie i Vestergade 48, igen i Studsgade, og senere i Jazz-butikken på Åboulevarden 84 i Aarhus.
Fra toppen af siloen i Hasselager, sendte Easy FM fra, i en kort periode.
Århus Kongreshus i 1983. Det lå i Amaliegade 21-23, men er nu nedrevet, og der er bygget lejligheder.
Radio 100 FM Århus fik lavet studier på den nye faste adresse på 12. etage i "Prismet" på Silkeborgvej i Aarhus. Allan Jensen sidder her ved mixeren i programmet "God arbejdslyst", der blev sendt på hverdage fra kl. 11.00 til 15.00. (Foto: Allan Jensen)
Radio 100 FM Århus startede med at sende fra en mobil container, der var opsat ved Bilka i Tilst. Imens blev de nye faste studier opbygget i højhuset "Prismet" på Silkeborgvej. Sendeantennen var midlertidigt opsat på taget, på Bilka. (herunder).
Allan Jensen (tv) og Palle Bo med hovedtelefoner på, laver formiddagsradio med Lasse Christensen som oplæste de lokale nyheder, stående (th). (Fotos: Allan Jensen)
Containeren på Jelshøjvej, med sendeudstyret og parabol til nedtagning af Radio 100 FM fra København. Den stod der fra december 2003 til marts 2004, skjult bag et opsat hegn.
(Foto: Allan Jensen)
Fra marts 2005 blev der sendt på 106,5 MHz fra STOFA-masten i Skåde. Masten bliver lokalt kaldt for "Eiffeltårnet".
(Foto: Allan Jensen)
"Prismet" på Silkeborgvej i Aarhus C. På 12. etage havde Radio 100 FM Århus studier.
Allan Wûrtz er i studiet med fuld tryk på morgenshowet "SOS - Sarkastisk Original Show" på The Voice Århus, 2002.
Februar 1985.
Radio Øst FM, folder. (tryk for stor)
ONR - Odense Nærradio,
var af de radiostationer, der udsendte færdige båndprogrammer fra Radio JTI.
(Foto: Ingeniøren)
Jesper Haller fortæller om hvad Radio JTI vil sende af programmer. Fra åbningsdagen af "De Samvirkende Lokalradioer i Aarhus" den 10. juni 1983.  (02:03)
Easy FM, jingler, 1999. (00:44)
Easy FM, Mix jingler. (03:54)
Kampen om de aarhusianske lyttere blev skærpet, da både Easy FM og Radio 2 - startede med to dages mellemrum og indtog æteren i Aarhus den 26 og 27. april 1999. Interview med Allan Jensen fra Easy FM og Ine Bak fra The Voice Aarhus.
(TV 2 Østjylland) (02:44)
Easy FM havde studie på Søren Frichsvej i Åbyhøj. Jakob Hyldahl byder velkommen i døren. (Video: Allan Jensen) (01:12)



Byens Radio, introjingler. (00:40)
Opstilling fra "De Samvirkende Lokalradioer i Århus" til middagsprogrammet fra Rosenvangskoles Lokalradio. Der er bl.a. et indslag om pasning efter skoletid, og skolevejene, 1983. (02:56)
Allan Würtz, live fra Planet Voice, premiere"Würtz på The Voice", lokale nyheder med Gitte Schack, 10. maj 1999. (09:58)
Jingler, Aarhus Studenterradio. (00:43)
Jingler. (00:09)
Skoleinspektør J. O. Solgård fortæller kort om den nye kommende lokalradio fra Rosenvansskolen, 29. oktober 1982. (TV-Avisen, DR TV) (00:26)


I februar 1985 sendte de "De samvirkende Lokalradioer", over en uge ved Strøget i Aarhus, som en levende radio. Der var opbygget et radiostudie hos Kommune Information på Sønder Allé, hvor folk kunne komme ind fra gaden og se radiostationerne sende og få information om sendetider og se en udstilling.
(Annonce fra Århus Stiftstidende)
Informationschef hos Jysk Teknologisk Institut - Jesper Haller fortæller her om, hvad der skal sendes fra Radio JTI, 29. oktober 1982. (TV-Avisen, DR TV) (00:27)


Universitetsradioens redaktør Kaj Asmussen fortæller hvad der skal sendes, når der startes i 1983, 29. oktober 1992. (TV-Avisen, DR TV) (00:26)


Århus Lokalradio
Navnet Århus Lokalradio har flere radiostationer sendt under af flere omgange;
Sendestart: 1991 efter at have sendt som Radio 2 + 4. 
1. april 1992 (sendetilladelse Århus Famileradio). Lukket 31. december 1993.

Genetableret i januar 2018 med en ny sendetilladelse Aarhus Lokalradio, efter at have sendt med en tidligere tilladelse fra 2013 fra Mediehuset Aarhus.
Lukket: 2024.
-
Sendte på: 100,3 - 101,0 - 103,0, senere på 89,5 - 98,7 MHz.
-
1991;
Århus Lokalradio & Radio 2+4: Først sendte man få Radio Femina's sendetilladelse. Klaus Grand og Christian Edslev kuppede bestyrelsen og overtog radiostationen som flyttede til Frederiks Allé 100. Herved havde man timer på kanal 1, som var der man kunne sælge reklamer (der var ingen kristne radioer mv.) Det var en stor hjælp for radiostationerne i Frederiks Allé 110, men så blev der blokeret fra Århus Nærradios side, at man ikke kom med i Radio Horsens første bud på landsreklamer (Radio TV Booking). Christian Edslev valgte selv at sælge de store kunder til en bedre pris. Christian Edslev var ikke så vild med at betale regningerne for Gramex, da det tog lang i retten. Så lukkede han sendetilladelsen og søgte en ny tilladelse (Radio 2+4). Radio Femina sendetilladelsen udløb i 1990 og så blev der sendt videre på Radio 2+4 over midnat.
Søren Dahl, tidligere medarbejder på Århus Lokalradio fortæller; "Jeg lavede det sidste speak på Århus Lokalradio før midnat, og bød velkommen på den nye tilladelse efter midnat (igen Århus Lokalradio). Det mest underlige var at jeg også lavede det sidste speak på Radio 2+4. Radioen var helt tom og jeg lukkede og slukkede, satte alarm på og kørte hjem. Ingen af os vidste Edslev havde en ny sendetilladelse".
I perioder var der mange studieværter som stoppede fordi de var trætte af Christian Edslev. Det betød at nogle studieværter bl.a. tog til Radio Hinnerup, andre til Sport i 1'eren og andre startede på Radio Fokus.

Christian Edslev forsøgte at få flere tilladelser udenfor nævnet i Aarhus. Han fik blandt andet tilladelse i Hinnerup, men det var så dyrt at komme i gang. Der var ikke nogen lov for hvor meget man skulle betale, men det kom der så han fik faktisk lavet en lov på grund af ham. Han søgte også i Rønde (104,5 MHz dækkede fint Aarhus), hvor de lokale fik ham stoppet og i Galten, hvor frekvensen skulle stå samme sted som 104,2 MHz.

2018;
Aarhus Lokalradio fra Mediehuset Aarhus. har fokus på alle i tilladelsesområdet, som snakker dansk, selv om enkelt programmer kan være på engelsk. Her kan du bl.a. høre byrådsmøder transmitteret live. Aarhus Lokalradio producerede programmer i fem forskellige kategorier;

Nyheder: Radioavisen,
Aktualitet: Aktuelt, Byrådsmagasin
Kultur: Aarhus Kultur og Film Magasin
Musik: Musikmagasinet
Andet: Postkassen, Occult, Senior Radio, Debatmagasinet, Bydels Radio
-
Foreningerne bag fire aarhusianske lokalradioer skal tilbagebetale i alt 11,769 mill.kr., som de har modtaget i driftstilskud. Sådan lyder afgørelsen fra Radio- og tv-nævnet, skriver Slots- og Kulturstyrelsen i en pressemeddelelse i maj 2024. Nævnet har efter sin undersøgelse af Århus Global Media, Aarhus Lokalradio og tv, Gellerup Radio samt Børne og Ungdoms Radio og TV ikke længere tiltro til, at tilskudsbetingelserne bliver overholdt, og konstaterer samtidig, at der er blevet afgivet urigtige oplysninger af ”særlig grov karakter”. I afgørelsen står der således, at man havde bedt foreningerne om at indsende fakturaer og kontoudtog – men at det indsendte materiale ”blev vurderet som værende fabrikeret”.
Jørn Okbo, studievært med jazz-programmer - til mindretallet på Byens Radio, sendte hver torsdag og lørdag, så der var andet end popmusik i æteren over Aarhus.
(Foto: Århus Stiftstidende)
Radio Øst FM, Storegade i Hinnerup.
Radiovisioner - status fra dansklærer, Kamma Rasmussen fra programudvalget på Rosenvangskolens Lokalradio, efter at have sendt mere end 70 programmer. (tryk for stor)
Radio DSL "Ugens Top 20" med Morten Christensen, juli 1987. (11:19)
Byens Radio, hvordan startede det!
Kurt Oehlerich (kaldt Onkel Kurt) (1922-2018) var med fra starten og fortæller på en telefon, til Allan Krautwald. Klippet ud af et program, sendt på Radio Hinnerup den 10. juni 2008, i forbindelse med, at det var 25 år siden, at der kom lokalradio i Aarhus. Onkel Kurt var også tv-vært på den lokale tv-station, Kanal ATV.
Teknik: Søren Dahl. (Bragt med tilladelse fra Allan Krautwald). (08:45)
Intro til sidste udgave af "Hjertebrevkassen" med Kurt Oehlerich, omskift til De Samvirkende Lokalradioer, marts 1986. (03:19)
Hvad sender Byens Radio i den første sendeuge, bl.a. Villy Juhl og Kurt Oehlerich fortæller ved åbningen af "De Samvirkende Lokalradioer i Aarhus" den 10. juni 1983. (06:02)
Hør programmet på en ny fane.
Hør programmet på en ny fane.
Hør programmet på en ny fane.
Introer, Rosenvangskolens Lokalradio. (00:45)
Intro, Universitetsradioen. (00:12)
Leder af Universitetsradioen Hans Anton Solomonsen, fortæller om Universitetsradioen ved åbningen af "De Samvirkende Lokalradioer i Aarhus" den 10. juni 1983. (06:20)
"Kanal Syk" på Universitesradioen. Uddrag fra den 29. april 1985. (01:27)
Universitetsradioen, hvordan startede det! Hans Anton Solomonsen var med fra starten og fortæller til Allan Krautwald. Klippet ud af et program, sendt på Radio Hinnerup den 10. juni 2008, i forbindelse med, at det var 25 år siden, at der kom lokalradio i Aarhus.
Teknik: Søren Dahl. (Bragt med tilladelse fra Allan Krautwald). (12:20)
Hør programmet på en ny fane.
Hør programmet på en ny fane.
Hør programmet på en ny fane.
Radio JTI, i serien - månedens erhverv "De skaber vores tøj", produceret af Jakob Svendsen, juli 1985. (25:12)
Hør programmet på en ny fane.
December på Easy FM - døgnet rundt, jule softhits jingler. (00:40)
Radio 2, jingler, 1999. (06:15)
Radio 2 Østjylland, "Endelig Morgen", med en lokal reklameblok fra Aarhus.
Henrik Foresom, Claudia Bækhave, Lille Lars, Allan Kjærgård er studieværter,
fredag den 2. juni 2006. (17:44)
Radio 100 FM Århus, "formiddagsradio" med Palle Bo, og lokalnyhederne fra Aarhus oplæses af Lasse Christensen, 28. januar 2004. (06:44)
Hør programmet på en ny fane.
Radio Øst FM, jingle. (00:04)
"Ugens Top 20" med "Doktor Jakob" - Jakob Hyldahl, 25. april 1987. (11:03)
Hør programmet på en ny fane.
"God arbejdslyst" Aircheck med Allan Jensen, 2005. (21:59)
Hør programmet på en ny fane.
Hør programmet på en ny fane.
Radio VoxPop

Sendestart: maj 1989. Hed før Radio Pluto.
Lukket: juni 1994
-
Sendte på 100,3 - 101 - 103 MHz, senere på kanal 1: 93,7 - 94,6 - 106,7 MHz.
-
Producerede ungdomsradio og radio for til alle i Aarhus der var træt af at lytte til programmer der "drukner i mængden". Det skulle være en lokal konkurrent til "7'eren" som var et program fra Danmarks Radio Program 1. Studiet var i Mediecentret for Unge, som havde en 100 kvm stor patricierlejlighed på Lille Torv 4 i Aarhus.
Sendte kl. 19.00 til kl. 22.00 mandag til fredag.
Morgenshow "SOS - Sarkastisk Original Show" med Allan Würtz, Tom Andkjær.
The Voice har snart sendt 1 år i Aarhus. Fredagssangen afslutter programmet, 28. januar 2000. (11:25)
"SOS". Aircheck med Lisbeth Østergård, 28. juli 2000. (11:42)
Hør programmet på en ny fane.
Hør programmet på en ny fane.
Hør programmet på en ny fane.
Hør programmet på en ny fane.
"Pladeparade", kort klip med Peter Lindegård Christensen, juli 1987. (00:47)
"Radio Pluto" bjæffer i æteren
skrev Århus Stiftstidende den 5. maj 1987.
(tryk for stor)
Rune Schjøtt i sendestudiet på Lille Torv, februar 1988. (Foto: Dansk Kulturarv)
Sendestart: 27. april 1999.
Lukket: 2003.
-
Sendte softhits døgnet rundt på 105,1 MHz - via en tilladelse i Hørning kommune. I den første tid blev der sendt fra en sendedipol sat op ved et hus ved Skåde Bakker, men efter en periode blev der fundet en antenneposition tæt på kommunegrænsen til Aarhus - i Hasselager. Men Telestyrelsen meldte Easy FM til Politiet, fordi den var ulovligt placeret på toppen af en silo - i Aarhus Kommune. Ifølge den tekniske sendetilladelse skulle senderen have været placeret i Mesing, i Hørning Kommune. Radioens formand og leder - Allan Jensen, nægtede at der var forgået noget ulovligt. Han henviste til, at udsendelserne fra afviklingen i Åbyhøj (Aarhus Kommune) blev linket til senderen i Mesing, via senderen i Hasselager. Efterfølgende indrømmede formanden, at senderen i Hasselager var en, "nødsender", da man testede signalet dækningen ind over Aarhus, som var noget bedre at modtage, end det signal fra Mesing.
-
Foreningen Easy FM havde sendetilladelsen.
-
Musikprofilen var 1970érne, 1980érne og 1990érne med enkelte afstikkere til 1960érne.
-
Radioen var ikke værtsbaseret, men havde primært Jakob Hyldahl og Allan Jensen som de bærende kræfter i den daglige drift og programmering. Timenyhederne fra kl. 06.00 til 18.00, blev indtalt af bl.a. Johannes Langkilde, Lasse Christensen, Johanne Bagge og Johs Musaeus.
-
Indgik salgssamarbejde med The Voice Aarhus, om salg af reklametid.
-
Studiet var beliggende i Frichsparken på Søren Frichsvej i Åbyhøj, hvor The Voice Aarhus også havde studier.
Easy FM
Radio Øst FM, afviklingsstudiet i Storegade, Hinnerup.
Århus Broadcasting
Sendestart: juni 1995.
-
Sendte på 89,5 - 92,2 - 98,7 - 107,6 MHz.
-
Det var på denne tilladelse der blev sendt som ABC Århus. Der måtte ikke benyttes navnet Radio ABC (fra Randers), da Jack Fridthjof havde fået lokalradionævnet med på, at dette navn ikke må bruges. Så den blev kaldt Århus Broadcasting Corporation. Radiostationen blev sendt fra en bondegård i Kolt, hvor Christian Edslev og Henrik Faurhøj i forvejen også sendte FM106 fra. ABC Århus ville gerne skjule at de sendte fra Christian Edslevs studier, så der blev nævnt, at ABC Århus sendte fra vores studie på Randersvej. For at vi ikke lyde ligesom FM106, kørte ABC Århus med limiter på BC9 mixerpulten og gav dira-boksen (digital APL) + 4 som var dens max. uden at det overstyrede.
-
Værterne på stationen var Rene Larsen og Søren Dahl.
-
ABC Århus blev lukket af lokalradionævnet, da den ikke opfyldte 0% af formålsparagraffen.
Jingler. (01:36)