AM
Gå til Dansk Radio forside
Radio208
- The Rock of Copenhagen
Sendestart: Januar 2018 som netradio og fra den 17. december 2019 //på AM-båndet - mellembølge: 1440 kHz og kortbølge: 5805 kHz.
Fra 9. december 2020 er kortbølgefrekvensen ændret fra 5805 til 5970 kHz. Der sendes alle dage døgnet rundt på begge frekvenser.
-
Radio208 bliver produceret uden for Randers, og spiller nonstop progressiv classic rock fra perioden 1964 til 1984. Der bliver sendt med 500 Watt fra varmeværket i Ishøj og Storkøbenhavn dækkes i god mellembølge kvalitet.
jQuery Back To Top Button by CodexWorld
Radio208 er navnet på en radiokanal i København. Men i modsætning til andre radiostationer i det storkøbenhavnske område, så sendes der hverken på FM eller DAB+. Radio208 sender i stedet på mellembølge, og det er første gang siden 1978, at der bliver sendt på mellembølge i København. Og efter at DR stoppede med at sende på mellembølge i 2011 fra Kalundborg, så er Radio208 også den eneste danske radiostation på mellembølgebåndet.
Mellembølge - også kaldes AM-båndet - har haft trange kår i det meste af Europa de sidste mange år. Mange stationer - især de store statslige public service kanaler - er blevet lukket, da de fleste lyttere i Vest- og Nordeuropa mest lytter radio på FM.  Men andre steder i verden - bl.a. i både Nord- og Sydamerika, i store dele af Asien, Afrika og f.eks. Australien samt Spanien, Storbritannien og Rumænien er mellembølge stadig meget anvendt. I flere storbyer i USA er den mest aflyttede radiostation en AM-station, og i Nederlandene er der de seneste par år blevet åbnet en stribe private, laveffekts-stationer på mellembølgen.
I Danmark er det Stig Hartvig Nielsen, der har arbejdet med radio i mange år - både lokal 'full service' radio (Radio Viborg), kommerciel radio (Radio ABC) og public service radio (DR) - der står bag Radio208. Tanken var og er, at mellembølgen, hvor der er mange ledige sendemuligheder, vil kunne anvendes til mindre, niche-radiostationer, som der dårligt er plads til på FM-båndet. Niche-stationer der har et mere specialiseret programformat end de store, brede FM-stationer, og som derfor har en mindre og måske mere dedikeret lytterskare, der er mere interesseret i programindhold end i, at programmet sendes i FM-kvalitet.
Og Radio208 er netop et niche-format. Musikken er fra perioden 1964-84, og modsat andre radiostationer, der spiller musik fra denne periode, så sender Radio208 ikke den lette popmusik, men har i stedet fokus på den mere alternative rock og beatmusik - og hippiemusik, som nogle kalder det - som også var fremme i denne periode. Det er bl.a. kunstnere som The Doors, Patti Smith, Jimi Hendrix, Rolling Stones, Deep Purble, Frank Zappa, The Stranglers, Talking Heads og ZZ Top der er i fokus. Og der er også dansk musik - med alt fra Røde Mor til Lost Kids og fra Skousen/Ingemann til CV Jørgensen, Bifrost og Kliché. Dét er musik, som aldrig eller sjældent høres på main stream stationerne.           
Radio208's navn stammer fra det sted på mellembølgebåndet, hvor stationen sender. Det er netop på bølgelængden 208 meter - svarende til 1440 kHz. Det er præcis den samme frekvens som legendariske Radio Luxembourg anvendte frem til 1991, og dermed en frekvens som rigtigt mange i Danmark - i hvert fald musikfans over 50 år - kender. Frekvensen har stået tom siden 2015, da Radio China International bl.a. havde benyttet den, siden Radio Luxembourg lukkede ned i 1991. 1440 kHz anvendes dog også af Saudi Arabien med en meget kraftig sender på 1600 kW, og den forstyrrer lidt i aften- og nattetimerne.
Radio208 har sendetilladelse til at anvende 500W, men er begyndt forsigtigt med 300W. Alligevel har det vist sig, at modtagelsen er rigtig god i det meste af Storkøbenhavn og ud mod Roskilde og ned mod Køge. Selv i Malmø er modtagelsen rigtig god. Radiolyttere med gode modtagere, gode antenner og ikke mindst støjfrie omgivelser kan også melde om modtagelse i bl.a. Tyskland, Nederlandene, Italien, Frankrig, Belgien, UK, Polen, Finland og Norge.
Mens der kun er få bilradioer, der kan modtage DAB+, så kan stort set alle bilradioer modtage både FM og AM, så forhåbningen er at mange i trafikken, fx dem der sidder i kø på Køgebugt-motorvejen og trænger til et skud syret rock, punk og hippiemusik, at de trykker på AM-knappen og stiller ind på 1440 kHz. 

Selve senderen er en gammel CCA-sender fra 1974. CCA er ikke så kendt et mærke, men kvaliteten er helt i top. CCA blev stiftet af nogle tidligere teknikere fra det hæderkronede RCA.    
CCA senderen fra 1974 er blevet bragt til live igen og renoveret i Danmark igennem flere måneder. Senderen er indkøbt fra Canada for 16 år siden, og var beregnet for brug på 1476 kHz. For at få ændret frekvensen til 1440 kHz er der bygget en ny lokal oscillator, der indeholder en TCXO til 14,400000MHz. Den bliver delt ned først med fem og så med to. Dernæst bliver signalet filtreret lidt, så der kommer en pæn sinus ud. Nøjagtigheden af den brugte TCXO skulle være bedre end 1ppm, så det betyder at Radio208 sender på 1440,0000 kHz.
Antennen, der er en slooping dipol på 2x50 meter fra 74 meters højde til fire meters højde over jorden er dansk design. Antennen er ophængt således at den giver både en optimal jordbølge, og dermed god dækning i Københavnsområdet og en god 'skywave' udstråling, så Radio208 også i aften- og nattetimerne kan nå langt ud i Europa. 
Senderantennen er doneret af Jens Christian Seeberg og et nyt driverrør til senderen er doneret af Niels Dreijer.
Den praktiske installation af senderstationen med container, antenne, strøm osv. stod Allan Nielsen fra firmaet AN-Teknik og Service for. Installationen tog to hele dage, hvor tre-fire-fem mand var beskæftiget. 
Udover Radio208 kan World Music Radio nu - siden april 2021 - også høres på mellembølge i København - på 927 kHz. World Music Radio sender derudover på kortbølge 15790 kHz (lørdag og søndag) fra Randers - og på kortbølge 5930 kHz (alle dage døgnet rundt) fra Bramming.

(Tekst: Stig Hartvig Nielsen, Radio208)
Radio208 sendeposition (QTH) er ved skorstenen på Ishøj Varmeværk.
< Antennen (wireren), der her ses til venstre, er en slooping dipol på 2x50 meter fra 74 meters højde til fire meters højde over jorden, monteret på sydsiden af skorstenen.

Den er ophængt således at den giver både en optimal jordbølge, og dermed god dækning i Københavnsområdet og en god 'skywave' udstråling, så Radio208 også i aften- og nattetimerne kan nå langt ud i Europa.
(Fotos: Dansk Radio, 2019)
(Føde) coxialkablet fra senderen til sendedipolerne >
CCA-senderen bukseres på plads i containeren.
(Foto: Stig Hartvig Nielsen, 2019)
CCA-senderen i drift.
(Foto: Stig Hartvig Nielsen, 2019)
Allan Nielsen fra An-Teknik og Service justerer og gør klar til Radio208 på AM. (Foto: Niels Dreijer, 2019)
CAA-senderen der er renoveret er oprindeligt fra 1974. Gik ud af funktion i 2022 og der en indsat en ny sender.
(Foto: Niels Dreijer, 2019)
I tilfælde af problemer med hovedsenderen er der en RFCOM reservesender gjort klar til at sende med 75 Watt på 1440 kHz.
Signalet fra Radio208s netradio modtages med modem og via en lille mixer distribueres lyden til senderen.
(Foto: Stig Hartvig Nielsen, 2019)
eQSL fra Radio208. Martin Vinther Rasmussen fra Dansk Radio, har hørt Radio208 på 1440 kHz i Odense i 2020, med moderat modtagelse.
Nødradio fra Garagen - En tur i Æteren. Nødradios Anders Kjærulff har besøgt og inspiceret Radio208's kortbølge- og mellembølgesender ved København. I udsendelsen medvirker ejeren og initiativtager til Radio208, Stig Hartvig Nielsen, tekniker Jens Christian Seeberg og Anders Brandborg som er radioentusiast.
Sendt i august 2020. (Bragt med tilladelse) (42:29)
Anders Kjærulff snakker med Jens Christian Seeberg.
QSL-kort, 2022.